310.jpg

Nova magnetna rezonanca na VMA

04. 06. 2009

Beograd, 4. jun – Ministar odbrane Republike Srbije Dragan Šutanovac svečano je danas u Vojnomedicinskoj akademiji pustio u rad novu nuklearnu magnetnu rezonancu jačine tri tesle.
„Danas je praznik za ceo sistem odbrane, a verujem i za sve građane Srbije. Upravo smo pustili u rad novu nuklearnu magnetnu rezonancu, najsavremeniju koja postoji u našoj državi, i koja je među prvih deset u Evropi – rekao je ministar Šutanovac na svečanosti u VMA kojoj su, između ostalih, prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Ilija Pilipović, državni sekretari dr Zoran Vesić i Aleksandar Miščević.
Nabavka ovog aparata, uz ranije nabavljen multislajsni skener najnovije generacije i novu angiosalu koja će takođe uskoro biti puštena u rad, omogućiće kompletiranje dijagnostičkih mogućnosti Instituta za radiologiju VMA u svim domenima, uključujući i interventni program u domenu neuroradiologije i interventne kardiologije.  Time se još jednom u praksi potvrđuje opredeljenje Ministarstva odbrane i Uprave VMA  u smislu tehnološke obnove i osavremenjavanja VMA, što ovu bolnicu svrstava u red najopremljenijih u našem delu Evrope.
- Prošle godine smo uložili oko deset miliona evra u opremanje Vojnomedicinske akademije, a prihod VMA u 2008. godini je iznosio oko 40 miliona dolara, što je najviše u poslednjih desetak godina. Želimo da VMA, koja je treća po veličini vojna bolnica u svetu i po kvalitetu bude na tom istom mestu. Smatramo da je to moguće i u 2009. godini planiramo instalaciju nove opreme i sredstva koja do sada nisu viđena u ovom delu Evrope. Cilj nam je da naši lekari imaju odlične uslove za rad, a naši pacijenti mogućnost dobrog i kvalitetnog zbrinjavanja – rekao je još ministar Šutanovac.
  
Načelnik VMA general-major prof. dr Miodrag Jevtić govorio je o prednostima i značaju nove magnetne rezonance, koja omogućava preciznu dijagnostiku svih oboljenja mozga i kičmenog stuba. Aparat je nabavljen je u redovnoj tenderskoj proceduri, ali će se, s obzirom na dijagnostičke mogućnosti i veliki broj pacijenata koji koriste usluge VMA veoma brzo isplatiti.
- Popunjenost kapaciteta VMA je danas u 11 sati već 98,2 posto, što govori o ogromnom interesovanju građana Srbije za medicinske usluge VMA, a ovde dolaze samo najteži slučajevi. Magnetna rezonanca koju smo danas pustili u rad  će umnogome olakšati i skratiti proces dijagnostikovanja teških bolesti, a smanjiće se i liste čekanja na preglede vojnih osiguranika i svih ostalih korisnika usluga VMA. Ovaj uređaj je još samo jedan doprinos, medicinsko-tehnološki, da naša struka, naši kadrovi, kojima se pre svega ponosimo i koji čine srž VMA, daju svoj maksimum.- rekao je general Jevtić.
Magnentnom rezonansom od 3T dobija se izuzetno kvalitetna slika što omogućava preciznu dijagnostiku gotovo svih oboljenja koja se ne mogu utvrditi ostalim dijagnostičkim metodama niti aparatima slabije snage. Pregled kompletnog kičmenog stuba može se ovim aparatom obaviti u jednom aktu, kao i kompletna dijagnostika koštano-zglobnog sistema, pregledi srca, krvnih sudova, uključujući i krvne sudove glave, oboljenja  grudnog koša, trbuha, male karlice,  hipofize, kao i dijagnostika epilepsije, a mogući su i pregledi svih uzrasta dece kao i pacijenata u  anesteziji. Zahvaljujući performansama aparata, moguće ga je upotrebiti i za realizaciju  naučnoistraživačkih projekata, a samim tim i razmenu iskusatava sa eminentnim naučnim ustanovama u svetu.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas