transfuzija logo.PNG

Nova procedura transfuziološke službe VMA

12. 10. 2023

Na Institutu za transfuziologiju i hemobiologiju Vojnomedicinske akademije uvedena je nova procedura.
Neinvazivna procedura - ekstrakorporalna fotofereza, namenjena je lečenju bolesti bolesti „kalem protiv domaćina“ - imunološke komplikacije nakon alogene transplantacije matičnih ćelija hematopoeze, koja značajno utiče na morbiditet i mortalitet nakon transplantacije. Ova procedura nalazi primenu i u lečenju drugih autoimunih oboljenja, poput skleroderme, atopijskog dermatitisa, sistemskog eritemskog lupusa, Kronove bolesti, u lečenju pojedinih kožnih limfoma (sezary syndrom), reumatodinom artritisu, retkih nezaraznih bolesti kože (pemphigus vulgaris), kao i u prevenciji i lečenju odbacivanja transplantiranog solidnog organa.
Prodecura podrazumeva izdvajanje leukocita (belih krvnih zrnaca) bolesnika, koji se zatim kombinuju sa fotosenzitivnim lekom i izlažu ultravioletnim zracima. Procedura ima za cilj aktiviranje leka i leukocita, a nakon takve obrade suspenzija se vraća bolesniku.
Ekstrakorporalna fotofereza predstavlja bezbednu proceduru koja se primenjuje svuda u svetu, postupak traje oko dva do tri sata, a dinamika ponavljanja zavisi od svakog pojedinačnog slučaja.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas