513.jpg

Novi linearni akcelerator na VMA

20. 12. 2011

Ministar odbrane Dragan Šutanovac pustio je danas u rad novi linearni akcelerator na Institutu za radiologiju Vojnomedicinske akademije. Reč je o uređaju koji je namenjen pacijentima sa malignim promenama na svim lokacijama i po smeni će moći da tretira do 40 pacijenata, šest pacijenata na sat, što će značajno smanjiti liste čekanja.


Tom prilikom ministar Šutanovac je rekao da je u okviru reforme sistema odbrane Ministarstvo pristupilo sveobuhvatnoj reformi vojnog zdravstva, a novi linearni akcelerator, koji je danas pušten u rad, jedan je od medicinskih aparata kojima su kapaciteti VMA znatno povećani.

- Uz novi neurohiruški mikroskop, linearni akcelerator je samo početak kada je reč o opremanju, a tokom sledeće godine će se nastaviti sa opremanjem svih vojnih bolnica širom Srbije, jer ćemo konačno imati jasan budžet za zdravstvo kojim ćemo obezbediti dalji napredak vojnog zdravstva – istakao je ministar Šutanovac.

Kupovinom ovog aparata, prema njegovim rečima, standard koji je neophodan za lečenje ljudi kojima je potreban takav aparat u jednoj državi, je četvorostruko prevaziđen u odnosu na potrebe Vojske Srbije, pa će veći deo civila imati priliku da se leče na VMA.Time potvrđujemo, istakao je ministar, da je ta ustanova otvorena za sve pacijente, a taj trend će se nastaviti i ubuduće.

Načelnik VMA brigadni general profesor dr Marijan Novaković je govoreći o značaju novog aparata naglasio da je njegova primena najčešća u lečenju pacijenata sa malignim oboljenjima, a koristi se i u terapiji degenerativnih bolesti.

- Aparat je savremen, kako po dizajnu tako i po svim svojim karakteristikama i omogućava veći protok pacijenata, ali i veću zaštitu onih koji njime rukuju. Na taj način bićemo u mogućnosti da smanjimo veliki broj pacijenata koji čekaju na zračnu terapiju – istakao je general Novaković dodajući da je osim tog, nedavno u rad pušten i pomenuti neurohirurški mikroskop koji ima mnogo veće mogućnosti, a prethodni je nabavljen pre tri decenije.

Planskim nabavkama tokom godine, kako je istakao, biće kupljeno još nekoliko delova tom mikroskopu koji će povećati njegove performanse i omogućiti još precizniju neouronavigaciju u cilju što preciznijeg upravljanja tumorima.

Govoreći o listama čekanja za taj aparat, general Novaković je rekao da kada je reč o vojnim osiguranicima, njih skoro i da nema, a za civilne pacijente u proseku se čeka do mesec i po dana. Proizvođač aparata je „Elektra“, a koštao je oko 270 hiljada evra.

Osim nabavke novih aparata, prema rečima ministra Šutanovca, VMA je nedavno rešio i problem parkiranja koji dugo opterećivao kako pacijente, tako i samu ustanovu.

- Investicija od nešto više od 50 miliona dinara, uz saradnju sa beogradskim „Parking servisom“ omogućila je da oko VMA više nema saobraćajnog haosa, već da svi koji tu dolaze mogu da se regularno parkiraju – istakao je ministar Šutanovac.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas