Sekcija farmacije 2015.JPG

Novine iz oblasti bolničke farmacije

19. 10. 2015

Sastanak Sekcije za bolničku farmaciju Saveza farmaceutskih udruženja Srbije i Sektora za farmaciju VMA pod nazivom "Centralizovana priprema citotoksične terapije u bolničkoj apoteci - naša iskustva" održan je na Vojnomedicinskoj akademiji. Sastanku su prisustvovali zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane pukovnik dr Uglješa Jovičić i zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Zoran Šegrt sa saradnicima.
Godišnji sastanak bolničkih farmaceuta otvorila je predsednica Sekcije Dragana Rajinac, specijalista farmakoinformatike i farmaceutske zdravstvene zaštite. Najavila je da će tokom radnog dela Sekcije prisutni imati priliku da čuju šta je i koliko postignuto na polju bolničke farmacije u našoj i susednim zemljama, koliko je napredovao rad u ovoj oblasti. Takođe se zahvalila gostujućim predavačima iz Ljubljane, Sremske Mitrovice, Osijeka i Zagreba koji će podeliti iskustva na ovom naučnom polju.
U uvodnoj reči zastupnik načelnika VMA puk. prof. dr Zoran Šegrt rekao je da se uz porast broja pacijenata kod kojih se primenjuje citotoksična terapija povećava i ekspozicija medicinskog osoblja koje radi na pripremi ove vrste terapije. Uzimajući u obzir neželjene efekte citostatika dugogodišnji rad sa ovim materijama bez preduzimanja adekvatnih mera zaštite potencijalno može da ugrozi zdravlje onih koji njima rukuju. Istakao je i da uvođenje modernih standarda značajno unapređuje bezbednost u rukovanju citostaticima, te da je na VMA pokrenut projekat izrade centralizovanog sistema za pripremu citotoksičnih lekova. Ovaj višestruko korisni sistem je prvi korak u cilju obezbeđenja neophodnih preduslova za zaštitu medicinskog osoblja i stvaranja maksimalno bezbedne, ekološki prihvatljive i ekonomski isplative pripreme citostatika.
Prema rečima načelnice Sektora za farmaciju VMA prof. dr Mirjane Antunović otvaranjem Laboratorije za pripremu citoloških lekova u Odeljenju za farmaceutsku tehnologiju Sektora za farmaciju VMA započeto je novo poglavlje u delokrugu rada bolničkih farmaceuta. Uvođenjem nove farmaceutske usluge u oblasti zaštite svi su na dobitku, i pacijenti i bolničko osoblje, ustanova u kojoj rade, kao i okruženje u širem kontekstu.
U nastavku skupa bilo je reči o tome šta je sve prethodilo konceptu na kojem je zasnovana centralizovana priprema citotoksične terapije, govorilo se o iskustvima od početka rada ovakvih sistema. Prisutnima su prikazani su i neophodni dalji koraci u oblasti unapređenja centralizovane pripreme citostatika.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas