503.jpg

Novine na Klinici za kardiologiju

18. 01. 2016

Na Klinici za kardiologiju Vojnomedicinske akademije ugrađen je prvi implantabilni monitor srčane funkcije REVEAL LINQ, kojim će moći da se snima i prati srčani rad pacijenta u trajanju do tri godine. Ovo je od velikog značaja za pacijente sa povremenim sinkopalnim stanjima, krizama svesti, kod kojih klasičan Holter monitoring srčanog ritma nije bio u mogućnosti da prepozna aktuelne poremećaje u ritmu i sprovođenju. Na ovaj način moguće je pouzdano uspostaviti dijagnozu kardijalnih sinkopa radi odgovarajućeg praćenja i lečenja takvih pacijenata. Osim praćenja sinkopalnih stanja, ovaj uređaj prati i detektuje maligne poremećaje srčanog ritma. Intervencija je urađena pripadniku Vojske Srbije krajem prošle godine koji se dobro oseća, a ceo postupak se prati i za sada daje dobre rezultate.
Velika pomoć u usvajanju nove kardiološke procedure pružili su najeminentniji stručnjaci iz aritmologije iz zemlje i inostranstva: direktor Pejsmejker centra Kliničkog centra Srbije prof. dr Goran Milašinović, direktor Velej bolnice u Nju Džersiju prof. dr Sanit Mital (Suneet Mittal), kao i predstavnici Medtronika.
Na ovaj način, perspektivno, uz adekvatno stručno i tehničko usavršavanje, Klinika za kardiologiju intenzivno radi na tome da postane referentni centar Jugoistočne Evrope za dijagnozu i praćenje kardijalnih sinkopa.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas