227.jpg

Novogodišnji prijem za medije u VMA

23. 12. 2009

Beograd, 23. decembar – U prisustvu predstavnika najuglednijih srpskih medija, u Vojnomedicinskoj amademiji održan je tradicionalni susret sa novinarima na kojem su predstavljeni rezultati u kalendarskoj godini i najavljeni ključni zadaci ove institucije od najvišeg nacionalnog značaja u budućnosti.
U obraćanju prisutnima, načelnik VMA, general – major prof. dr Miodrag Jevtić ukazao je na najvažnija dostignuća i konrektne rezultate „balkanskog hrama zdravlja“ u proteklom periodu.
- Držeći se stare latinske poslovice da su dela važnija od reči (Res, non verba), u godini kada smo obeležili 165 godina od formiranja Centralne vojne bolnice čiju tradiciju nastavljamo i danas, dozvolite mi da ukažem na neke od najvažnijih rezultata koje je VMA učinila u službi zdravlja u 2009. godini – rekao je na početku svečanog govora general Jevtić.
- Vojnički raport bi glasio: upisali smo prvu generaciju studenata medicine – kadeta Visoke škole VMA, naš hirurški tim uspešno je obavio zadatak u okviru Mirovne misije Ujedinjenih nacija u Čadu, intenzivirali smo međunarodnu vojnomedicinsku saradnju i sa Zapadom, i sa Istokom, dobili smo neophodne sertifikate menadžmenta kvalitetom ISO i akreditacije za pet laboratorija VMA, uručeno nam je najviše priznanje za kompletno medicinsko zbrinjavanje najveće sportske manifestacije u Srbiji – Univerzijade 2009, dobrim poslovanjem i uštedama obezbeđujemo investicije za nabavku najsavremenije opreme, u načnom i stručnom pogledu, znanjem i veštinom, pomeramo granice medicine, brinemo o zdravlju pripadnika Vojske i svih građana Srbije, kao i članova diplomatskog kora u Beogradu.
Pojačano interesovanje pacijenata i partnera, najbolja je potvrda poverenja javnosti u brend VMA – rekao je Jevtić i dodao da je u ovoj ustanovi tokom 2009. godine ambulantno zbrinuto i pregledano više od pola miliona ljudi, stacionarno lečeno oko 35.000 pacijenata, obavljeno blizu tri miliona laboratorijskih i dijagnostičkih procedura, među kojima i najkomplikovanije, kao što su transplantacija jetre, bubrega, kostne srži, matičnih ćelija, kao i složeni zahvati u neurohirurgiji (učinjeno je 400 stabilizacija kičme) i druge aktivnosti...
- Obeležili smo i vredne jubileje: 100 godina vojne dermatologije, 50 godina vojne nuklearne medicine, 45 godina toksikološke službe i 65 godina kontinuiranog izlaženja časopisa Vojnosanitetski pregled, glasila koje je svrstano među najuglednije svetske naučne i stručne časopise, ne samo u oblasti medicine – istakao je Jevtić i podsetio na važna istraživanja VMA koja se sprovode u dva naučnoistraživačka projekta sa 62 konkretna zadatka iz različitih oblasti medicine.
- Medicina ne poznaje granice! Uspostavili smo saradnju sa najvećim medicinskim centrima u svetu. U VMA su ove godine boravili predstavnici Ministarstva odbrane Kine i Kipra, ministar zdravlja Libije, načelnik Generalštaba Austrije, kao i visoki predstavnici partnerskih institucija SAD, Kine, Velike Britanije, Grčke, Bugarske, Turske, Nemačke, Portugalije, Češke. Španije, Sudana, Alžira, Egipta, Meksika, Japana i Kraljevine Norveške, koja je naš strateški partner na polju međunarodnih integracija. Svi oni žele da sa nama ravnopravno sarađuju i razmenjuju iskustva, da od nas uče, ali i mi želimo da da njihova znanja primenjujemo. Zato smo i ove godine više desetina naših mladih kolega poslali na edukacije i usavršavanja širom sveta. Lekari sa VMA su samo u ovoj godini učestvovali na 117 kongresa u Srbiji i inostranstvu.
Načelnik VMA zahvalio je svim partnerima i prijateljima VMA u Srbiji i svetu na podršci i rekao da je ponosan na ostvarene rezultate.
- Ostvarivši snove generacija naših prethodnika – vojnih lekara i tehničara, ujedinjeni oko ideje da je zdravlje najveća vrlina, odani i ponosni na pripadnost Ministarstvu odbrane Srbije, ulazimo u Novu 2010. godinu, svesni i spremni na izazove koje nam donosi novo vreme. Naša opredeljenja su jasna, a smer može da bude samo jedan – napred! – rekao je general Jevtić, čestitajući prisutnima i svim građanima Srbije Novu godinu i Božićne praznike.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas