koktelNG2014.jpg

Novogodišnji prijem za novinare načelnika VMA

24. 12. 2014

- Ova godina ima posebno značenje za VMA jer smo obeležili naš jubilej - 170 godina postojanja VMA. To je duga tradicija na koju smo svi na VMA izuzetno ponosni - rekao je brigadni general prof. dr Marijan Novaković na novogodišnjem prijemu za novinare i predstavnike medija, održanom u Domu Vojske Srbije.
On je istakao da je tokom ove godine najveći broj zaposlenih na VMA radio svoj posao onako kako dolikuje profesiji, posvećeno i odgovorno, bez obzira na konstantno povećanje broja pacijenata, koje se beleži svake godine, naročito civilnih osiguranika - koji se preko Republičkog fonda za zdravstveno osigiranje ili sopstvenim sredstvima leče na VMA.
General Novaković je naglasio da su tokom godine koja prolazi uspeli tehnološki da osavremene, po listi prioriteta, skoro svaku kliniku na VMA i uvedu nove metode u skoro svakoj grani medicine.
- Izdvojio bih tri bitne stvari koje su obeležile godinu koja prolazi - to je otvaranje Sale za elektrofiziologiju srca, koja postaje treći centar u Srbiji, a prvi za vojne osiguranike. Zatim rad lake poljske bolnice i sanitarno zbrinjavanje posledica majskih poplava, gde su naše ekipe na terenu bile redovno prisutne i dale značajan doprinos u smanjenju te katastrofe. Tokom ove godine je 48 pripadnika učestvovalo ili učestvuje u pet mirovnih misija Republike Srbije. Ponosni smo što smo upisali i 6. generaciju kadeta na Medicinski fakultet VMA Univerziteta odbrane u Beogradu. Sledeće godine nas očekuje promocija prve generacije sanitetskih poručnika, što je veoma važan datum za celokupno vojno zdravstvo - istakao je načelnik VMA.
Novaković se osvrnuo i na druge vesti, koje su se na žalost poslednjeg meseca čule sa VMA i naglasio da Uprava VMA, kolegijum i svi zaposleni ne podržavaju nijednu povredu radne obaveze, a pogotovo Hipokratove zakletve.
„Na raspolaganju smo svim vojnim i civilnim organima da se svaki slučaj normalno razjasni, procesuira - da se kazne krivci, ali i zaštite nevini.“
 
VMA U BROJKAMA
Od početka 2014. godine na VMA je pregledano 260.663 pacijenta, a hospitalizovano 33.927. Broj operativnih zahvata bio je 27.150. Tokom godine izvršeno je 3.060.243 biohemijskih procedura, dobrovoljno je dalo krv 17.000 davalaca i prikupljeno je 8.531 litar krvi.
Do 17. decembra 2014. izvršeno je 18 transplantacija bubrega - šest kadaveričnih i 11 od živih donora, kao i jedna uspešna transplantacija jetre.
Tokom godine pregledano je 4.400 pacijenata koji su imali akutna trovanja, od kojih je 700 zadržano na hospitalnom lečenju. Izvršeno je 1.050 analiza krvi na prisustvo alkohola.
Do 1. decembra je na terapiji u hiperbaričnoj komori bilo 618 pacijenata i izvedeno je 6.273 procedure.
VMA je odlikovana Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena, koja se dodeljuje za naročite zasluge u predstavljanju države i njenih građana, a povodom 170 godina postojanja
VMA uručena je Zlatna plaketa Vojske Srbije.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas