365.jpg

Novosti u lečenju kalkuloze urotrakta

08. 02. 2009

 Prateći najnovije svetske trendove u dijagnostici i terapiji kalkuloze urotrakta, a u skladu sa sve većim prilivom pacijenata obolelih od ove bolesti kako iz zemlje, tako i iz okruženja, Vojnomedicinska akademija je otpočela formiranje Centra za dijagnostiku i lečenje kalkuloze, jedinstvenog na ovim prostorima. Svrha formiranja Centra ogleda se u kadrovskom i funkcionalnom objedinjavanju ove problematike, čime bi se objedinilo, pojednostavilo i profesionalno i stručno unapredilo zbrinjavanje pacijenata. Tako bi se u jednom centru sprovodile kompletna dijagnostika, lečenje i dalja dugogodišnja evaluacija ovakvih pacijenata. 
U tom smislu, ESWL Odeljenje, koje se i do sada bavilo kompletnom dijagnostikom, metaboličkim ispitivanjem kalkuloze i ekstrakorporalnom litotripsijom (vantelesno razbijanje kamena u bubregu i mokraćnim kanalima) opremljeno je najsavremenijim aparatom za ekstrakorporalnu litotripsiju, kakav trenutno ne poseduje ni jedna druga medicinska ustanova na ovim prostorima. Naime, ova tehnologija obezbeđuje širok energetski spektar, mogućnost primene ove metode i kod izrazito gojaznih pacijenata, poseduje sofisticirano rentgensko i ultrazvučno navođenje, dvostruki fokus – jedan za kamen u bubregu, a drugi za kamen u mokraćnim kanalima i brojne druge nepredne mogućnosti, koje u mnogome olakšavaju tretman kalkuloze, povećavaju efikasnost metode i znatno umanjuju procenat komplikacija.
Široku paletu metaboličkog ispitivanja prati i konkretna higijensko-dijetetska potpora, za svakog pacijenta ponaosob, a tu je i kvalitetna ultrazvučna, kolor dopler dijagnostika i nefrološka evaluacija pacijenata.
Formiranjem centra, sa adekvatnom endourološkom i hirurškom potporom, stvaraju se uslovi da se pacijent u najkraćem mogućem vremenu, najstručnijim i najsavremenijim metodama dijagnostikuje i urgentno zbrine na zadovoljstvo i pacijenta i lekara.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas