503.jpg

O dijagnostici hitnih stanja

05. 12. 2014

Sastanak na temu dijagnostičkih procedura urgentnih stanja u organizaciji Sekcije za radiologiju Srpskog lekarskog društva i Instituta za radiologiju Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
Prema rečima načelnice Instituta prof. dr Leposave Sekulović tradicionalni sastanak radiologa Srbije sa četiri tematska predavanja mladih radiologa VMA imao je za cilj revijalni prikaz prakse Instituta sa posebnim osvrtom na dan kada je Vojnomedicinska akademija dežurna zdravstvena ustanova na nivou države i najčešćim stanjima pacijenata sa kojima se lekari susreću. U formi podsetnika istaknuta je uloga radiologa u službi hitne pomoći, proceni hitnih stanja i postavljanju dijagnoze u najkraćem mogućem roku.
O dijagnostici urgentnih stanja glave - neuroradiologiji, ulozi, preduslovima i kriterijumima MSCT angiografije kao komplementarne stvari kliničkoj proceni moždane smrti govorila je dr Sanja Radovinović Tasić. Predavanje o dijagnostičkim procedurama kod traume i politraume grudnog koša održala je dr Tijana Kosanović, dok je o traumatskim stanjima abdomena i male karlice izlagao kapetan dr Vladimir Antić. Takođe, bilo je reči o interventnim radiološkim procedurama kod vaskularnih i nevaskularnih hitnih stanja o kojima je govorio dr Igor Sekulić, a napomenute su i preporuke Američke asocijacije radiologa prema kojima je optimalno vreme za dijagnostičku obradu pacijenata jedan sat.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas