O hemodijalizi.jpg

O hemodijalizi na VMA

12. 12. 2014

Simpozijum posvećen problemima i perspektivama u razvoju hemodijalize u našoj zemlji u organizaciji Klinike za nefrologiju Vojnomedicinske akademije održan je danas na VMA.
Prema rečima načelnika VMA brigadnog generala prof. dr Marijana Novakovića usled brojnih pratećih patoloških stanja i složenih kliničkih situacija svih hemodijaliznih pacijenata ovaj tematski skup od velikog je značaja ne samo za nefrologiju već i za medicinu uopšte. U cilju poboljšanja kvaliteta ove terapijske procedure, produžetka života pacijenata, ali i unapređenja njihovog lečenja važno je neprestano usavršavanje kao i bliska saradnja sa ostalim granama medicine.
Načelnik Klinike za nefrologiju pukovnik prof. dr Dragan Jovanović u uvodnoj reči izjavio je da od sredine prošlog veka kontinuirano traje razvoj hemodijalize u nastojanju unapređenja kvaliteta života dijaliznih pacijenata, ali i sprečavanja komplikacija koje nažalost prate njihovo lečenje.
Na predavanjima koja su usledila eminentni stručnjaci iz različitih dijaliznih centara u Srbiji govorili su pre svega o problemima koji prate ovu oblast medicine i načinima njihovog pravovremenog prepoznavanja i prevazilaženja. Bilo je reči i o tehnološkom i biološkom pravcu razvoja hemodijalize u Srbiji, o prednostima hemodijafiltracije, nedijaliznim tehnikama čišćenja krvi, kontroli vode i krvne slike kod bolesnika, novim lekovima u terapiji hepatitisa C, kao i o akutnoj hemodijalizi u jedinicama intenzivne nege.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas