HPT.jpg

O hirurškom lečenju HPT

20. 10. 2014

Naučni simpozijum posvećen hirurškom lečenju hiperparatireoidizma (HPT) u organizaciji Klinike za opštu hirurgiju VMA i Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva održan je na Vojnomedicinskoj akademiji.
Skup je otvorio načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković i naglasio da tema ovog simpozijuma ima izuzetan značaj za celokupnu medicinu i razvoj medicinske misli. Multidisciplinarni pristup hiperparatireoidizmu, od dijagnostičkih procedura do svih terapijskih vidova koji na savremeni način tretiraju ovo često oboljenje sa teškim posledicama, neophodan su činilac pravovremene dijagnostike koja i u ovom slučaju ima enormnu ulogu.
Predsednik Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva prof. dr Pavle Milenković naznačio je da je sastanak umnogome specifičan jer je okupio predavače iz različitih ustanova koji se svakodnevno bave ovom problematikom te je razmena iskustava lekara od opšte koristi za sve slušaoce, a tema koja ih je okupila sudeći prema broju obolelih veoma značajna.
Načelnik Klinike za opštu hirurgiju VMA pukovnik prim. dr Mile Ignjatović održao je uvodno predavanje o hirurškom tretmanu hiperparatireoidizma - jedinom efikasnom vidu lečenja ovog oboljenja koje se u najvećem broju slučajeva javlja u ženskoj populaciji starijoj od 50 godina, a veoma često sasvim asimptomatski.
Na predavanjima lekara Kliničkog centra Srbije, Kliničko-bolničkog centra Zvezdara i Vojnomedicinske akademije koja su usledila govorilo se o savremenim stavovima u tretmanu patološkog stanja paratireoidne žlezde. Osim o hirurgiji primarnog HPT govorilo se i o sekundarnom hiperparatireoidizmu, veoma čestom kod oboljenja bubrega, a značajan deo izlaganja bio je posvećen i dijagnostičkim metodama.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas