PTE.jpg

O iskustvima lečenja PTE na VMA

28. 12. 2015

Stručni sastanak posvećen lečenju plućne tromboembolije (PTE) u organizaciji Sekcije za kardiologiju Srpskog lekarskog društva i Klinike za urgentnu internu medicinu Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
Prema rečima načelnika Klinike ppuk. profesora dr Slobodana Obradovića čije je uvodno predavanje bilo posvećeno strategiji lečenja PTE, ovaj veliki dijagnostički i terapijski problem je najčešće pratilac drugih stanja i bolesti. Pored preporuka i standardizovanih terapija, a u cilju otkrivanja uzroka i izvora oboljenja i najefikasnijeg tretmana pacijenata, od kliničara se zahteva i predviđanje razvoja bolesti. Tu je od velike pomoći razmena iskustva o lečenju ove vrste pacijenata i rešenjima dokazanim u praksi, što je i objedinjujuća tema sastanka.
Usledila su predavanja lekara Klinike za urgentnu internu medicinu VMA dr Danijele Vraneš, dr Borisa Džudovića i dr Nemanje Đenića, a govorili su o iskustvima upotrebe novih antikoagulantnih lekova u toku poslednje tri godine, o načinu procene rizika kod krvarenja, kao i o rezultatima lečenja pacijenata sa visokim ili intermedijalnim rizikom od PTE lokalnom kateterskom trombolizom.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas