IMB sepsa 2014.jpg

O lečenju sepse na VMA

17. 11. 2014

Kurs kontinuirane medicinske edukacije na temu kliničkih, laboratorijskih i terapijskih aspekata sepse u organizaciji Instituta za medicinsku biohemiju Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
Tokom sedam predavanja i dve radionice učesnici su upoznati sa patofiziologijom, dijagnostikom i terapijom sepse - sistemskog odgovora organizma na invazivnu infekciju, koja predstavlja vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta u jedinicama intenzivne nege i čija je incidenca prema poslednjim istraživanjima u porastu.
Govorilo se o mehanizmima njenog nastanka, odnosu polimorfizma gena i sepse kod kritično obolelih, o smernicama za ranu identifikaciju i racionalnu antibiotsku terapiju pacijenata sa ovim teškim oboljenjem, kao i o savremenoj klasifikaciji - PIRO modelu, koji omogućava raslojavanje obolelih na osnovu predispozicija, prirode i jačine infekcije, reakcije organizma na infekciju i stepena prateće disfunkcije organa. Na osnovu takve klasifikacije se može razlikovati morbiditet koji je posledica infekcije, od morbiditeta koji potiče od odgovora organizma na infekciju, što je značajno za dalje terapijsko delovanje.
Multidisciplinarnim pristupom predavača sa Instituta za medicinsku biohemiju, Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju, Instituta za medicinska istraživanja i Sektora za farmaciju VMA, učesnici su imali priliku da se u cilju minimiziranja njegovog štetnog dejstva detaljnije upoznaju sa ovim oboljenjem koje je usled svoje kompleksnosti predmet mnogih istraživanja.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas