427.jpg

O MEDIJIMA I MEDICINI NA VMA

25. 09. 2008

Beograd, 25. septembar - U amfiteatru Vojnomedicinske akademije danas je održan simpozijum sa temom:  „Mediji i medicina" čiji je pokrovitelj Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. 

Obraćajući se prisutnim gostima, domaćin skupa, načelnik VMA, general-major prof. dr Miodrag Jevtić   izjavio je  da je “zajednički interes svih ljudi na planeti, bez obzira na sve razlike, zdravlje, a samimm tim i informisanje javnosti o novim metodama dijagnostike i lečenja, davanje zdravstvenih saveta, medicinskih informacija iza kojih stoje stručni autoriteti, pruža osećaj sigurnosti i ostvaruje pozitivan efekat na sprečavanje bolesti, promociju i očuvanje zdravlja. Obaveza i imperativ Vojnomedicinske akademije je unapređenje zdravlja naroda. S tim u vezi, izražavam veliko zadovoljstvo što je baš VMA domaćin i organizator ovog stručnog skupa koji će razmatrati sve aspekte odnosa medija i medicine, razrešiti mnoge profesionalne i etičke dileme novinara  i lekara i verujem rezultirati konkretnim zaključcima čija će implementacija bitno unaprediti saradnju dve profesije od javnog značaja u cilju opšteg dobra. Nadam se i verujem da će skupovi ovakve vrste postati tradicija, obećavam da će menadžment i stručnjaci VMA nastaviti da daju svoj puni konstruktivan doprinos u informisanjau javnosti iz različitih oblasti medicine“,  naglasio je general Jevtić koji je časopisu ELIKSIR čestitao vredan jubilej, izlazak prvih 400 brojeva! 

Mnogobrojnim učesnicima obratio se ministar zdravlja Republike Srbije, prof. dr Tomica Milosavljević koji je zvanično otvarajući skup istakao da informisanje javnosti o radu medicinske struke i nauke ima dugu tradiciju, a da je u vremenu današnjem  veoma važno da i lekari i predstavnici medija daju svoj puni doprinos  na usaglašavanju načina prenošenja medicinskih informacija i njihove prezentacije u interesu unapređenja zdravlja i podizanja nivoa zdravstvene prosvećenosti.     
 
Dr Božana Noskov Peregi predstavila je časopis Eliksir kroz prizmu glavnog urednika, dr Ferenc Agošton, direktor banje Kanjiža, govorio je o zdravstvenoj edukaciji putem medija, a doc. Marija Jevtić, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine govorila je o uticaju medija na javno zdravlje. Prim. dr Tatjana Radosavljević,  direktor Lekarske komore Srbije, održala je predavanje o tome  da li su mediji i lekari suprotstavljene strane ili saradnici na istom zadatku.

Prof. dr Silva Dobrić, načelnik Instituta za naučne informacije VMA govorila je o specifičnostima stručnog medicinskog časopisa i  osvrnulsa se dugu tradiciju i ugled Vojnosanitetskog pregleda, koji je juna meseca ove godine uvršćen u listu najprestižnijih svetskih naučnih časopisa. 

Dr Elizabeta Ristanović, načelnik Odeljenja za odnose sa javnošću VMA govorila je o strateškom partnerstvu VMA i medija i iznela podatke o medijskoj eksponiranosti VMA u prvom polugodištu 2008. godine. „Ukupno je objavljeno 2313 priloga o nama, 507 u elektronskim i 1806 u štampanim medijima. I u štampanim i u elektronskim medijima dominiraju prilozi pozitivnog ili neutralnog tonaliteta, dakle objektivan prikaz iznetih informacija“, naglasila je dr Ristanović  i zahvalila predstavnicima medija što objektivno i profesionalno izveštavaju o aktivnostima VMA.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas