Radna grupa Norveska-Srbija.jpg

O nastavku vojnomedicinske saradnje sa Kraljevinom Norveškom

09. 06. 2017

Sastanak Zajedničke radne grupe i upravnog odbora u okviru vojnomedicinske saradnje Kraljevine Norveške i Republike Srbije održan je na Vojnomedicinskoj akademiji.
Nakon zaključka sa prethodnog sastanka dati su predlozi za iduće korake i analizirane su teme od zajedničkog interesa za napredak bilateralne vojnomedicinske saradnje. Posebno je istaknut značaj usvajanja Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Saveta ministara Republike Albanije, Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Makedonije, Vlade Crne Gore, Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Slovenije o osnivanju Balkanskih vojnomedicinskih snaga za vežbu Saber Guardian 2017. Pored razgovora o pripremama za učešće u narednim medicinskim vežbama, kapacitetima i adaptaciji opreme za Laku poljsku bolnicu VMA, na sastanku je bilo reči i o angažovanju vojnog saniteta Republike Srbije u oblasti preventivne medicine i njihovih rezultata u mirovnim operacijama u Centralnoj Afričkoj Republici.
Deo razgovora na sastanku odnosio se i na usavršavanje i edukaciju medicinskog kadra za šta postoji zainteresovanost obe strane. Prevashodno u oblasti preventivne medicinske nege, medicinskih kurseva na daljinu, kao i programa iz oblasti traumatologije - ATLS (Advanced trauma life support).

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas