Gastroenterolozi 042016.jpg

O savremenim principima lečenja akutnog pankreatitisa

22. 04. 2016

Sastanak Sekcije za gastroenterologiju Srpskog lekarskog društva o savremenim principima lečenja akutnog pankreatitisa u organizaciji Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
U uvodnom predavanju o novoj Atlanta klasifikaciji akutnog pankreatitisa, kojom se razlikuje težina bolesti i savremenim pristupima u konzervativnom lečenju njenih teških formi, govorio je potpukovnik doc. dr Nebojša Manojlović sa Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA. Osim o dijagnostičkim metodama bilo je reči o dinamici razvoja bolesti, terapijskom odgovoru pacijenta, komplikacijama oboljenja, kao i o dugotrajnoj terapiji i rezultatima njene efikasnosti.
O endoskopskom pristupu, zlatnom standardu u lečenju velike pseudociste pankreasa, izlagao je pukovnik prof. dr Nenad Perišić takođe sa Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA. Istakao je rizike endoskopske drenaže kao jedne od interventnih metoda, a prisutni su imali priliku da čuju i rezultate međunarodnih studija o hirurškom i endoskopskom lečenju ovog oboljenja.
Prema rečima dr Mihaila Bezmarevića sa Klinike za opštu hirurgiju VMA, čije je predavanje bilo posvećeno minimalno invazivnom pristupu u lečenju teških formi akutnog pankreatitisa, hirurško lečenje zavisi od morfoloških promena i indikacija za određenu interventnu proceduru. Naglasio je da iako se oboljenje uglavnom pojavljuje u lakoj formi, njen teži oblik završava se smrtnim ishodom u 10 do 50 posto slučajeva, te da karakteristike i identifikacija morfoloških promena u početnoj fazi oboljenja nisu proporcionalne težini bolesti i ne mogu da zamene nikakav vid terapije.
Kako je zaključeno na skupu, akutni pankreatitis se smatra bolešću nepredvidivog toka, teškom za procenu sa veoma neizvesnim ishodom. Individualan pristup svakom pacijentu uz konzilijarni rad anesteziologa, gastroenterologa, hirurga, radiologa i lekara drugih specijalnosti, jedini su način za adekvatan tretman ovog zahtevnog oboljenja i efikasnost primenjene vrste lečenja.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas