O bolnickim infekcijama.jpg

O savremenoj prevenciji infekcija

15. 10. 2015

Predavanje o prevenciji intrahospitalnih infekcija tokom uvođenja i održavanja centralnog venskog katetera (CVK), u organizaciji Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA, održano je na Vojnomedicinskoj akademiji. O iskustvima iz ove oblasti govorila je Romana Jokić, specijalista perioperativne zdravstvene nege iz Opšte bolnice Celje, Republika Slovenija.
Prisutnima su prikazani postignuti rezultati u vezi sa smanjenjem broja infekcija povezanih sa centralnim venskim kateterom kako u hirurškim intenzivnim, tako i u ostalim bolničkim jedinicama prilikom duže zdravstvene nege pacijenata. Pored načina nastanka infekcija, bilo je reči i o preventivnim merama za njihovo sprečavanje, a naglašen je značaj primene moderne sanitetske opreme i sredstava pre, za vreme i nakon uvođenja CVK.
Takođe, istaknuti su rezultati protokola kreiranog prema evropskim preporukama kojim se savremeni pristup uvođenja i održavanja CVK smatra standardom sa ciljem potpunog eliminisanja intrahospitalnih infekcija.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas