MCH 2014.jpg

O transplantaciji matičnih ćelija na VMA

14. 11. 2014

Simpozijum posvećen transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze u lečenju hematoloških oboljenja u organizaciji Klinike za hematologiju VMA održan je danas na Vojnomedicinskoj akademiji.
Načelnica Klinike prof. dr Ljiljana Tukić u uvodnoj reči naglasila je da se prema mišljenju mnogih svetski priznatih stručnjaka transplantacije solidnih organa i matičnih ćelija hematopoeze (MĆH) smatraju najvećim dostignućem u medicini dvadesetog veka. Dodala je i da današnjem stručnom okupljanju, kojim se na izvestan način pravi presek uspeha struke u našoj zemlji na godišnjem nivou, poseban doprinos daje gostovanje profesora dr Nikolausa Kregera direktora Centra za transplantaciju Univerzitetske bolnice u Hamburgu.
Tokom predavanja profesora Kregera o alogenoj transplantaciji MĆH kod pacijenata sa mijelodisplastičnim sindromom predstavljeni su rezultati novih kliničkih studija i ukazano je na tendenciju izvršavanja većeg broja transplantacija kod pacijenata u starijoj životnoj dobi. Govorio je i o ostalim faktorima rizika od kojih zavise prognoza i uspešnost transplantacije, kao i o strategijama njihove prevencije u predtransplantacionom, ali i periodu nakon transplantacije.
Predavanjima lekara Klinike za hematologiju VMA, kao i Instituta za transfuziologiju i hemobiologiju VMA obuhvaćeni su iskustva i rezultati lečenja dosadašnjih transplantacija MĆH. Bilo je reči o dijagnostici i lečenju akutnog oboljenja „kalem protiv domaćina“, o višedecenijskom iskustvu afereznog pristupa u transplantaciji MĆH i regenerativnoj medicini, kao i o mogućim novim terapijama i njihovoj uspešnosti u odnosu na transplantaciju.
Naglašena je važnost saradnje sa registrima davaoca na međunarodnom nivou usled činjenice da se u svetu beleži stalan porast broja izvršenih transplantacija MĆH od alternativnih (nesrodnih) donora. Na Vojnomedicinskoj akademiji od januara 2013. godine realizovano je 18 transplantacija od podudarnog nesrodnog davaoca iz internacionalnog registra, a do kraja godine planirane su još četiri.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas