Kurs UZ ORL 2012.jpg

O ultrazvučnoj dijagnostici oboljenja vrata na VMA

30. 11. 2012

Treći kurs ultrazvučne dijagnostike oboljenja vrata u organizaciji Klinike za otorinolaringologiju Vojnomedicinske akademije održan je 29. i 30. novembra 2012. godine na VMA. Polaznici dvodnevnog kursa imali su priliku da se bliže upoznaju sa osnovama i novinama iz ove oblasti, kao i savremenim aparatima za ultrazvučnu dijagnostiku i njihovim karakteristikama.
Teorijskim delom kursa obuhvaćena su predavanja o oboljenjima tireoidne i paratireoidne žlezde, ultrasonografiji fokalnih promena u štitnoj žlezdi, ultrazvučnoj dijagnostici pljuvačnih žlezda i tumora glave i vrata. Takođe, održan je i praktični deo kursa tokom kojeg je pažnja bila posvećena patologiji krvnih sudova glave i vrata, aspiracionoj biopsiji finom iglom i citološkom dijagnostikom, ali i praktičnim radom iz punkcione biopsije.
Predavači na kursu bili su lekari Vojnomedicinske akademije prof. dr Dara Stefanović i doc. dr Željka Tatomirović, kao i lekari Kliničkog centra Vojvodine i Kliničko-bolničkog centra Zemun, prof. dr Rajko Jović, prof. dr Ljiljana Todorović-Đilas, doc. dr Kosta Petrović i asist. dr Ljiljana Čvorović.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas