HOBP na VMA 2016-1.jpg

Obeležen Dan HOBP na VMA

15. 11. 2016

Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća - HOBP, oboljenja koje se smatra trećim uzrokom smrtnosti u svetu, danas je obeležen na Vojnomedicinskoj akademiji.
Zainteresovani anketirani građani u holu Specijalističke poliklinike VMA imali su priliku da se konsultuju sa lekarima Klinike za pulmologiju VMA, a osobe kod kojih su uočeni simptomi ili faktori rizika upućivane su na spirometrijsko testiranje. Tokom akcije koja je trajala od 9.00 do 13.00 časova na specijalistički pregled pulmologa i spirometriju upućeno je 25 osoba. Kod većine je pronađen pozitivan nalaz na HOBP i data su im uputstva za dalje lečenje.
Od hronične opstrukcije pluća u našoj zemlji boluje oko 600.000 osoba i povećanje svesti ljudi o faktorima rizika za nastanak ovog oboljenja važno je zbog činjenice da simptomi poput hroničnog kašlja i nedostatka daha mogu da ostanu neprimećeni sve dok bolest ne uznapreduje. Uz pomoć pravovremene dijagnostike i primenom adekvatne terapije moguće je ukloniti postojeće simptome HOBP u cilju usporavanja daljeg toka bolesti.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas