190412.jpg

Obeležen dan Instituta za naučne informacije VMA

19. 04. 2012

U Amfeteatru Vojnomedicinske akademije danas je obeležen veliki jubilej, 51 godina od osnivanja i 50 godina od početka rada Instituta za naučne informacije VMA. Svečanosti, čiji je domaćin bio načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković, prisustvovali su rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić, dekan Medicinskog fakulteta  VMA brigadni general akademik Miodrag Čolić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik prof. dr Zoran Popović, zaposleni na VMA i Institutu kao i mnogobrojni gosti. 
 
Čestitajući praznik zaposlenima, kao i svim bivšim članovima togkolektiva, general Novaković je istakao značajan doprinos Instituta u unapređenju rada svih delatnosti VMA, a samim tim i njenoj današnjoj poziciji kao vodeće zdravstvene, obrazovne i naučne institucije na ovim prostorima, a i šire. 
 
Institut je pod imenom Institut za vojnomedicinsku dokumentaciju bio samostalna ustanova direktno potčinjena Načelniku Sanitetske uprav. Godine  1979. menja naziv u Institut za vojnomedicinske naučne informacije i dokumentaciju (IVMNID), dok sadašnji naziv  Institut za naučne informacije (INI)nosi od 1997.
 
''Iako je   formalno postao sastavni deo  VMA tek 1992. godine, on je od samog početka bio pod njenim krovom i tako joj, ne samo funkcionalno, nego i fizički pripadao. Zahvaljujući tome, bogatstvo medicinskih naučnih informacija, koje su se u toku svih ovih godina slivale u Institut i obrađivale kroz rad njegovih stručnih službi, uvek je bilo na raspolaganju zaposlenima na VMA'', rekao je načelnik i posebno podvukao da im je upravo takva organizacija omogućila neposredan kontakt sa najnovijim svetskim dostignućima iz različitih oblasti biomedicine.
 
Prema njegovim rečima Stručna biblioteka Instituta je po broju monografskih i časopisnih publikacije iz oblasti biomedicine vodeća u našoj zemlji, zahvaljujući, između ostalog, i višegodišnjoj ekskluzivnoj saradnji sa Kongresnom bibliotekom iz Vašingtona..  Dodao je i da je   „Vojnosanitetski pregled“ čija se redakcija nalazi na Institutu od njegovog osnivanja, prvi od medicinskih časopisa u Srbiji uvršten na SCI listu, i da danas predstavlja časopis sa međunarodnim rejtingom.
 
Kao jednu od ključnih aktivnosti Instituta, general Novaković je izdvojio nastavnu delatnost i podsetio da su upravo zaposleni na Institutu godinama bili njeni nosioci. 
 
''Osnivanjem Medicinskog fakulteta VMA, Institut je postao i nastavna baza za izvođenje praktične nastave iz oblasti Medicinske naučne informatike i Medicine zasnovane na dokazima'',  rekao je načelnik VMA.
 
General Novaković  je uručio priznanja bivšim načelnicima Instituta pukovnicima dr Čedomiru Markoviću,  prim. dr Dušanu Miliću i prof. dr Vladimiru Tadiću kao znak zahvalnosti za godine posvećene unapređenju te ustanove.
 
Sadašnja načelnica Instituta prof. dr Silva Dobrić čestitala je kolektivu još jedan jubilej, 20 godina od kako je Institut i formalno u sastavu VMA. Ona je istakla ljudski faktor kao presudan u razvoju te ustanove, posebno izdvojivši doprinos prof. dr Ines Veslej- Tanasković, svetski priznatog stručnjaka u oblasti naučne informatike.
 
Načelnica Instituta uručila je zahvalnice istaknutim ustanovama i pojedincima koji su pomogli rad i razvoj te ustanove, i na taj način doprineli njenoj liderskoj poziciji  u toj oblasti. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas