_DSC1631.JPG

Obeležen Dan Sanitetske službe

30. 07. 2012

Svečanost povodom 30. jula - Dana Sanitetske službe Vojske Srbije održana je danas u amfiteatru Vojnomedicinske akademije. Skupu je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković.
Govoreći o bogatoj istoriji Sanitetske službe na ovim prostorima, ali i o njenoj organizaciji danas, načelnik Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane pukovnik prof. dr Zoran Popović ocenio je da u našoj zemlji sistem vojnog zdravstva funkcioniše bez većih problema.
Pukovnik Popović se osvrnuo i na najznačajnije aktivnosti koje su obeležile godinu koja je za nama, posebno izdvajajući fond SOVO, koji je prvog januara ove godine, u okviru reorganizacije službe, konsolidovan u sistem penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srbije, kao i učešće medicinskih timova u mirovnim operacijama širom sveta.
U cilju efikasnijeg rada, kako je najavio, korisnike usluga vojnozdravstvenih ustanova u našoj zemlji uskoro očekuje uvođenje novog zdravstvenog informacionog sistema, koji će znatno olakšati praćenje podataka o pacijentima.
Današnja svečanost bila je i prilika da se priznanje za autorski poduhvat godine u oblasti medicinskih nauka dodeli pukovniku prof. dr Dinu Tarabaru za udžbenik "Inflamatorne bolesti creva" iz oblasti gastroenterologije. U nastavku svečanosti, u čast jubileja, održana je i promocija knjige "Sanitet u balkanskim ratovima" autora dr Aleksandra Nedoka.
Obeležavanje Dana vojne sanitetske službe vezuje se za 30. jul 1839. godine kada je na osnovu Ustava Kneževine Srbije i Uredbe o ustrojenju garnizone vojske, postavljen prvi štabni doktor u Glavnom vojnom štabu dr Emerih Lindenmajer.
Vojna zdravstvena služba je danas savremeno i funkcionalno organizovana na primarnom (sanitetska odeljenja u jedinicama Vojske Srbije), sekundarnom (Vojna bolnica Niš, Centar vojnomedicinskih ustanova Beograd i Vojnomedicinski centar u Novom Sadu) i na tercijarnom nivou (VMA).
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas