Dan sanitetske sluzbe 2015.JPG

Obeležen Dan sanitetske službe

30. 07. 2015

U amfiteatru Vojnomedicinske akademije danas je obeležen Dan sanitetske službe. Skupu su prisustvovali ministri odbrane i zdravstva Bratislav Gašić i Zlatibor Lončar i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, zaposleni u vojnom zdravstvu i gosti.
Obraćajući se prisutnima, ministar odbrane Bratislav Gašić istakao je da Srbija i njena vojska imaju razloga da budu ponosne na svoje vojno zdrastvo i njegovu tradiciju.
- Naš narod gaji posebno poštovanje prema vojnom zdravstvu i lekarima, koji svojim profesionalizmom i posvećenošću oduvek ulivaju dodatnu sigurnost i poverenje. Ono je građeno kroz istoriju u kojoj su vojni lekari i medicinsko osoblje u punoj meri podelili sa svojim narodom tegobnu sudbinu i ratne strahote, rekao je ministar napominjući da su kadeti i kadetkinje Medicinskog fakulteta VMA, čija će prva klasa biti promovisana ovog septembra, garant da će se dobra tradicija nastaviti i u budućnosti.
Zamenik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić istakao je da su od prvog dana srpski vojni lekari, medicinski tehničari i bolničari bili uz vojsku i narod, a da su godine rata neretko proveli na prvim borbenim linijama pružajući pomoć ranjenicima. On je napomenuo da su za današnji ugled koji vojno zdravstvo uživa u zemlji i svetu zaslužni zaposleni u ambulantama, vojnim bolnicama, vojnomedicinskim centrima i na VMA. Pečat celoj službi, prema njegovim rečima, daje VMA koja je već godinama prepoznata kao regionalni lider u oblasti zdravstva.
Povodom Dana sanitetske službe ministar odbrane uručio je zahvalnicu Desimiru Jašareviću za donaciju medicinske opreme Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije i plaketu ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru u znak poštovanja i uspešne saradnje.
Četvrtu godinu za redom, Uprava za vojno zdravstvo dodelila je priznanje za autorski poduhvat godine u oblasti medicinskih nauka vojnom službeniku prof. dr Saši Vasilijiću iz Instituta za medicinska istraživanja VMA za delo "Tolerogene dendritske ćelije".
Za Dan sanitetske službe određen je 30. jul kada je 1839. godine, Ukazom Namesništva, dr Emerih Lindenmajer postao prvi zakonski i ukazno postavljeni Načelnik srpskog vojnog saniteta.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas