Dan saniteta 2016.JPG

Obeležen Dan sanitetske službe

29. 07. 2016

Dan sanitetske službe - 30. jul obeležen je danas u amfiteatru Vojnomedicinske akademije, a svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević, državni sekretari u Ministarstvu odbrane i Ministarstvu zdravlja Nenad Nerić i Berislav Vekić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, brojni gosti, saradnici i zaposleni u vojnom zdravstvu.
Ministar Đorđević je čestitao praznik pripadnicima sanitetske službe i poručio da su Srbija i njena vojska ponosne na svoje vojno zdravstvo.
- Profesionalizmom, stručnošću, kvalitetom pružanja sanitetske pomoći i posvećenošću, izgradili ste visok ugled, ulivajući sigurnost i poverenje. Veoma odgovorno zanimanje „vojni lekar“ zahteva pored stručnosti u medicini i druge osobine koje krase srpskog vojnika a to su patriotizam, požrtvovanost, hrabrost ali i jednaku posvećenost svim pacijentima, rekao je ministar odbrane.
Prema njegovim rečima, u periodu između dve godišnjice pripadnici vojnog saniteta uspešno su, iako to nekada nije bilo tako lako, obezbedili zdravstvenu podršku Vojsci Srbije u sve tri misije, dajući prioritet očuvanju i unapređenju zdravlja profesionalnih vojnih lica i svih vojnih osiguranika.
- Od vas očekujem da zadržite kvalitet, da nastavite sa usavršavanjem kadra i učešćem u mirovnim misijama, siguran da ćemo tako i ubuduće moći da računamo na vas onda kad ste najpotrebniji svom narodu, poručio je ministar Đorđević.
Zamenik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić podsetio je prisutne na istorijat vojnog saniteta i lekare koji su umnogome doprineli njegovom razvoju te predstavio buduće planove.
- U narednom periodu naši glavni zadaci biće optimizacija vojnog zdravstva na svim nivoima - od trupnog saniteta do VMA, kao i obezbeđenje kadrovskog potencijala. Sanitetska služba predstavlja važan deo Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koja može da odgovori svim obavezama i zadacima, a vojno zdravstvo će uvek činiti napore kako bi odgovorilo svakom zadatku, rekao je pukovnik Jovičić.
Već petu godinu Uprava za vojno zdravstvo dodeljuje priznanje za autorski poduhvat godine u oblasti medicinskih nauka a ovogodišnji laureati su prof. dr Predrag Aleksić i doc. dr Vladimir Bančević sa Klinike za urologiju VMA i prof. dr Bela Balint dopisni član SANU načelnik Instituta za transfuziologiju i hemobiologiju VMA.
U okviru obeležavanja Dana sanitetske službe, u Institutu za transfuziologiju i hemobiologiju Vojnomedicinske akademije danas je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi, a u tom humanom činu učestvovali su i ministar Đorđević i državni sekretar Nerić.
Dan sanitetske službe obeležava se u sećanje na 30. jul 1839. kada je Ukazom Namesništva dr Emerih Lindenmajer postao prvi zakonski i ukazno postavljeni Načelnik srpskog vojnog saniteta.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas