021120022.jpg

Obeležen Dan veterinarske službe

01. 11. 2022

 

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr sci vet. med. Radivoje Anđelković i načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavlјević sa članovima kolegijuma prisustvovali su obeležavanju Dana veterinarske službe održanom u Vojnomedicinskoj akademiji.
Brigadni general dr sci vet. med. Radivoje Anđelković u obraćanju je napomenuo da je pored prioriteta razvoja veterinarske službe u vidu tehničkog i tehnološkog osavremenjivanja svakako ulaganje usavršavanje kadra u cilјu nastavka aktivnog učešća u sve tri misije Vojske Srbije. Naglasio je i da međunarodno okruženje i promene u svetu diktiraju značaj službe za sistem odbrane, posebno imajući u vidu izazove vezane za učešće u mirovnim misijama, zadatke otklanjanja posledica vanrednih situacija u zemlјi i prevenciju pojave agro i bioterorizma.
U ime najvišeg stručnog organa veterinarske službe u sistemu odbrane - Odelјenja za veterinarsku zaštitu Uprave za vojno zdravstvo, pukovnik dr sci vet. med. Branislav Stojanović rekao je da je od nastanka službe do danas, kroz službu prošao veliki broj veterinarskog kadra od kojih je svaka generacija ostavila poseban pečat. Naglasio je da vojna veterinarska služba danas predstavlјa siguran oslonac vojne logistike, a izvršavajući zadatke iz oblasti veterinarske delatnosti daje značajan doprinos u izgradnji operativnih sposobnosti Vojske Srbije.
U ime Centra veterinarske službe, koji danas proslavlјa jubilej - 75 godina postojanja, prisutnima se obratio potpukovnik mr sci vet. med. Nenad Jovanović. Pored detalјa o istorijatu Centra osnovanom 1947. godine kada je započeta obuka aktivnih i rezervnih oficira, govorio je o obuci klasa rezervnih oficira i dužnostima Centra na školovanju i usavršavanju pripadnika veterinarske službe.
Dan veterinarske službe obeležava se u sećanje na 1. novembar 1851. godine, kada je ustrojena vojnoveterinarska služba u srpskoj vojsci i ukazom Kneza Aleksandra Karađorđevića za prvog vojnog marvenog lekara postavlјen Jovan Teodorović iz Novog Sada.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas