Dan-sestrinstva-2023.jpg

Obeležen Međunarodni dan sestrinstva u VMA

12. 05. 2023

Međunarodni dan sestrinstva obeležen je danas u Vojnomedicinskoj akademiji. Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić i načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Radivoje Anđelković.
Čestitajući Dan sestrinstva i obraćajući se prisutnima, načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavlјević istakao je da su vojne medicinske sestre i tehničari „na braniku našeg zdravstvenog sistema, kao što je hrabar i častan vojnik na braniku otadžbine“.
- Želeći da u svom radnom veku nešto ostvarite, 2021. godine stvorile ste posebnu i originalnu Službu zdravstvene nege, a danas smo otvorili Kabinet za zdravstvenu negu. Sa iskrenom želјom da u novim prostorijama za unapređenje zdravstvene nege niču samo jedinstvene ideje, izlazi bolјe edukovani kadar, od srca vam čestitam i neizmerno sam vam zbog svega toga zahvalan – rekao je pukovnik Vukosavlјević.
Načelnik VMA je istakao značaj mladih lekara, sestara i tehničara koji su izabrali VMA kao svoju početnu radnu poziciju.
- Važno je da im prenesemo znanje i vrline, da ih motivišemo, moralno osnažimo kad posustanu te damo vetar u leđa kada im je najpotrebnije – poručio je pukovnik Vukosavlјević.
Načelnica Službe za zdravstvenu negu VMA master medicinska sestra Bojana Jovanović naglasila je značaj sestrinske profesije u zdravstvenom sistemu i dodala da „kada spasiš jedan život onda si heroj, a kada spasiš stotine onda si medicinska sestra“.
- Profesionalni rad, trud i kvalitet u obavlјanju svakodnevnih radnih obaveza bio je najprimećeniji u vreme pandemije. Iako je Svetska zdravstvena organizacija proglasila kraj epidemije kovid-19, smatram da nisam dovolјno izrazila zahvalnost svim medicinskim sestrama i tehničarima koji su se trudili i bezrezervno pomagali ove tri godine. Cenjene kolege – hvala. Kako je Florens Najtingejl govorila, sestre mogu isceliti srce, um, dušu i telo pacijenta i ostaće samo one koje su se za taj poziv opredelile iz lјubavi – naglasila je načelnica Službe.
Svake godine tradicionalno se uručuje medalјa najbolјoj sestri u VMA koja se prema posebnim kriterijumima istakla u prethodnih godinu dana. Medalјa za najbolјu sestru nosi ime nekadašnje glavne sestre u VMA pukovnika Verice Ćorluke, zaslužne za razvoj sestrinskog poziva u toj zdravstvenoj ustanovi. Ovogodišnja dobitnica medalјe je glavna sestra Klinike za reumatologiju VMA Dubravka Obradović, a njoj je odlikovanje uručio državni sekretar Jelić.
Na današnjoj svečanosti načelnik VMA uručio je pohvale, a načelnica Službe za zdravstvenu negu VMA zahvalnice kolegama, dugogodišnjim saradnicima i prijatelјima.
Pre svečanosti, državni sekretar Jelić prisustvovao je otvaranju Kabineta za zdravstvenu negu VMA i prikazu mogućnosti trenažera za obuku i edukaciju zdravstvenog kadra kojeg karakteriše veliki broj modula, između ostalog, za procenu i tretman rana, pacijent monitor koji pokazuje vitalne funkcije u realnom vremenu, kao i brojne druge opcije neophodne za svakodnevni rad zdravstvenih tehničara i negu pacijenata.
Međunarodni dan sestrinstva obeležava se 12. maja tradicionalno od 1974. godine, u spomen na dan rođenja Florens Najtingejl, začetnice moderne medicinske prakse, odnosno sestrinstva kao priznate profesije.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas