Dan sestrinstva 2014 3.jpg

Obeležen Svetski dan sestara

12. 05. 2014

Povodom Svetskog dana sestara, a u okviru obeležavanja jubileja 170 godina rada Vojnomedicinske akademije, danas je na VMA upriličeno svečano uručivanje priznanja najboljim medicinskim sestrama u 2013. godini.
Skup je pozdravio zamenik načelnika VMA pukovnik prof. dr Dragan Dinčić, koji je istakao doprinos sestrinske profesije radu i ugledu VMA i istakao da će ova institucija nastaviti da, u skladu sa realnim mogućnostima, podržava njen profesionalni razvoj, naročito u oblasti kontinuirane medicinske edukacije.
Glavna sestra VMA Verica Milovanović, koja je ujedno i predsednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srbije ukratko je upoznala učesnike sa istorijom sestrinstva u Srbiji i u vojnom sanitetu.
Priznanje za sestru godine VMA za 2013. godinu ponela je glavna sestra Klinike za psihijatriju Vesna Cmiljanić. Za najbolju sestru u Grupi hirurških klinika proglašena je Bojana Kojčić iz Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA, najbolja sestra u Grupi internih klinika je Nadica Vlajić iz Klinike za urgentnu internu medicinu, najbolja sestra Specijalističke poliklinike je Radmila Lacmanović, a najbolja sestra centara VMA je Zorica Tanasić iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA.
Svečanu proslavu u umetničkom delu programa podržale su glumice Rada Đuričin i Biljana Đurović, kao i mlada pijanistkinja Emilija Matić. Proslava je nastavljena stručnim akreditovanim predavanjem po preporuci Međunarodnog udruženja sestara na temu "Sestrinstvo - snaga za zdravlje - svest i odgovornost u razvoju profesionalnog identiteta".

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas