ipapo1.jpg

Obeležena stogodišnjica rođenja Izidora Papa na VMA

22. 10. 2013

Povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja general-pukovnika akademika prof. dr Izidora Papa, jednog od najistaknutijih hirurga na našim prostorima, danas je na Vojnomedicinskoj akademiji organizovano otkrivanje spomen biste i predstavljena publikacija "Izidor Papo - život i delo" autora dr Vladimira Jokanovića i saradnika. Otkrivanju biste prisustvovali su načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general prof. dr Zoran Popović, rektor Univerziteta odbrane u Beogradu general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić, članovi proširenog kolegijuma načelnika VMA, kao i austrijski hirurzi koji trenutno pohađaju kurs ratne hirurgije na VMA.
Otkrivajući spomen bistu načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković rekao je da je general Papo jedan od velikana srpske vojne medicine koji je postigao sve što se u profesionalnom i akademskom smislu može postići. Dodao je i da njegova bista treba da podseća kadete i lekare VMA na profesionalnu i moralnu obavezu da neprestano rade na sebi. Posvećenost struci i nauci i stalna želja za usavršavanjem su nešto što je akademika Papu odvajalo od drugih, a zbog svega toga je ostao upamćen u istoriji srpske medicine kao lekar na čijem primeru se i dalje može učiti o životu i profesiji lekara.
O publikaciji "Izidor Papo - život i delo", pored dr Jokanovića govorili su i ostali autori, načelnik VMA, general-major u penziji prof. dr Mihajlo Đuknić, general-major u penziji prim. dr Branislav Popović, pukovnik u penziji prim. dr Dušan Milić, kao i načelnik Klinike za opštu hirurgiju VMA pukovnik prim. dr Mile Ignjatović. Prisutni su imali priliku da čuju utiske savremenika generala Papa, ljudi koji su usko sarađivali sa hirurgom čiji je renome bio poznat na svim kontinentima, upoznaju se sa detaljima njegovog profesionalnog i ličnog razvoja i uvere se u ulogu koju je imao u svoje vreme, a koju će zadržati i u godinama koje slede.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas