70 god vsp.jpg

Obeleženo 70 godina Vojnosanitetskog pregleda

13. 10. 2014

Svečana proslava povodom 70 godina od izlaska prvog broja časopisa "Vojnosanitetski pregled" održana je na Vojnomedicinskoj akademiji.
Načelnik Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane brigadni general prof. dr Zoran Popović ujedno i predsednik izdavačkog saveta časopisa "Vojnosanitetski pregled" (VSP), naglasio je da izuzetna referentnost ovog časopisa prevazilazi granice naše zemlje i zaslužuje uvažavanje javnosti. Uz čestitke uredništvu i celoj redakciji potvrdio je važnost ovog časopisa za napredak i usavršavanje kompletnog vojnog zdravstva i potvrdio postojeće interesovanje stručne javnosti širom sveta za sve vidove saradnje sa VSP-om.
Načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković ovom prilikom podsetio je da radove objavljene u VSP-u, vodećem stručnom časopisu lekara i farmaceuta Vojske Srbije indeksiraju najpoznatiji biomedicinski indeksni časopisi, te je ovaj jubilej značajan ne samo za VMA već i za Srbiju i celokupno vojno zdravstvo. Napomenuo je i da je publikacija ove vrste od velikog značaja za stručno i naučno usavršavanje budućih generacija, a impakt faktor (faktor uticajnosti časopisa) koji se iz godine u godinu povećava označava veliku čitanost ne samo u Srbiji, već i u celom svetu. Uz pohvalu stručnog tima časopisa čija se redakcija nalazi u Institutu za naučne informacije VMA, poželeo je i da u godinama koje slede održe izuzetno kvalitetan nivo ove stručne medicinske literature.
Načelnica Instituta za naučne informacije i glavna i odgovorna urednica "Vojnosanitetskog pregleda" prof. dr Silva Dobrić, naznačila je da je 2014. godina uz obeležavanje 170 godina VMA, 175 godina organizovanog delovanja sanitetske službe i 70 godina kontinuiranog izlaženja VSP-a s razlogom proglašena jubilarnom za sanitetsku službu Vojske Srbije. Podsetila je na istorijat časopisa koji se može podičiti dugim vekom trajanja, a uz "Srpski arhiv za celokupno lekarstvo" najstariji je medicinski stručni naučni časopis u čitavom regionu. Ulaskom časopisa u bibliografsku bazu čuvenog instituta iz Filadelfije (Science Citation Index Expanded - SCIE) 2008. godine postao je i međunarodni značajan, a dobijanjem indeksa uticajnosti tri godine kasnije uvršten je u 150 najuticajnijih časopisa iz oblasti opšte i interne medicine.
O značaju "Vojnosanitetskog pregleda" za stručnu javnost govorila je i naučni savetnik dr Ljiljana Vučković-Dekić, član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog drutva i izjavila da je on rezultat predanog rada dosadašnjih urednika, recenzenata i samih autora tokom proteklih decenija, ali i svih učesnika u procesu publikovanja. Istakla je, takođe, da se ulazak domaćeg časopisa na međunarodnu scenu - SCIE listu, smatra prestižnim priznanjem i velikim uspehom, ali i da zadržavanje ovako visokog statusa časopisa zahteva konstantan rad kako na pospešivanju kvaliteta sadržaja tako i na unapređenju njegovih tehničkih karakteristika.
Prvi broj časopisa "Vojnosanitetski pregled" objavljen je u septembru 1944. godine i nastavlja tradiciju "Vojno-sanitetskog glasnika" koji je izlazio od 1930. do 1941. godine. Časopis izlazi 12 puta godišnje.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas