mfh.jpg

Obeleženo pola veka Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju VMA

28. 04. 2023

Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije danas je u amfiteatru ove vojnozdravstvene ustanove obeležila pedesetu godišnjicu postojanja, ujedno i sto deset godina maksilofacijalne hirurgije u Srbiji.
Svečanosti su prisustvovali načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr sci vet. med. Radivoje Anđelković, zamenik načelnika VMA brigadni general prof. dr Dragan Dinčić, dekan Medicinskog fakulteta VMA prof. dr Sonja Marjanović, brojne kolege i saradnici iz vojnih i civilnih struktura.
Intoniranjem himne Republike Srbije u izvođenju pripadnika Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ za klavirom i počasnog gosta Olivera Nјega započeta je svečanost.
Načelnik Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju VMA prof. dr Srbolјub Stošić pozdravio je uvaženi skup, izražavajući veliku čast i ponos povodom obeležavanja pola veka postojanja Klinike.
„Danas Klinika za maksilofacijalnu hirururgiju VMA predstavlјa modernu, visokoprofesionalnu kliničku instituciju u kojoj se obavlјaju najsavremeniji hirurški zahvati u lečenju obolelih i povreda glave i vrata. Ovo je, takođe, obrazovna institucija koja se bavi i naučnoistraživačkim radom. Iako nam skupe, visokotehnološke procedure nisu dostupne, to ne utiče na naše konačne hirurške rezultate“, rekao je prof. dr Stošić, ističući saradnju Klinike sa svim hirurškim i internističkim klinikama na VMA, anestezijom, stomatologijom, institutima za radiologiju, patologiju, Institutom za naučna istraživanja i drugima.
Svečanost je bila prilika za promociju monografije koja je upriličena ovim povodom, a u kojoj je reč o istorijatu Klinike i maksilofacijalne hirurgije u Srbiji.
U ime domaćina svečanosti prisutnima se obratio zamenik načelnika VMA brigadni general prof. dr Dragan Dinčić, koji je naglasio da su ovakvi događaji male svečanosti u slavu struke, nauke, u slavu zdravlјa i čoveka.
„Granica između zdravlјa i nezdravlјa je tanka, pokretna, osetlјiva, upravo kao što je osetlјiva regija glave, lica i vrata kojom se vi bavite, time se bavite i obrazom, našom reči u svakom njenom značenju. U isto vreme ta granica je i snažna i istrajna upravo kakvi ste i vi u borbi da povređenima i obolelima, kako u miru, tako i u ratnim dešavanjima, rekostruktivnom hirurgijom maksimalno moguće vratite izgled, dostojanstvo, veru u život i time učinite veliko, dobro delo“, rekao je brigadni general prof. dr Dinčić.
Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju VMA se na savremen visokospecijalizovan način bavi dijagnostikovanjem i lečenjem najtežih obolјenja lica i vrata, a njeni koreni datiraju još iz 1912. godine. O istorijatu Klinike i maksilofacijalne hirurgije u Srbiji, putu njenog razvoja i velikanima iz te oblasti govorili su nekadašnji načelnik Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju VMA pukovnik u penziji profesor dr Nebojša Jović i sadašnji načelnik Klinike prof. dr Srbolјub Stošić.
Nakon oficijalnog dela usledio je jednodnevni simpozijum, na kome su eminentni predavači govorili o sadašnjem radu Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju, ali i budućem razvoju maksilofacijalne hirurgije u Srbiji.
 
 
 
 

 

Видео

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas