04.jpg

Odlična srpsko-norveška saradnja u oblasti vojne medicine

16. 11. 2011

Zajednički upravni odbor i Zajednička radna grupa za vojnomedicinsku saradnju Republike Srbije i Kraljevine Norveške održali su redovne godišnje konsultacije na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Na konsultacijama, kojima je bio domaćin načelnik VMA, pukovnik prof. dr Marijan Novaković, razmatrane su mogućnosti razvoja bilateralne saradnje i dogovarane dalje smernice u radu. Posebno je razmatrana mogućnost zajedničkog angažovanja medicinskog osoblja u mirovnim misijama pod okriljem Ujedinjenih nacija, razvoj projekata regionalne saradnje, kao i usostavljanje Regionalnog centra za obuku sanitetskog osoblja u okviru VMA.
U okviru bilateralnih konsultacija, državni sekretar Zoran Vesić primio je norvešku delegaciju predvođenu zamenicom političkog direktora Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške Kjersti Klebo. Državni sekretar Vesić istakao je zahvalnost za dosadašnju podršku Norveške kao strateškom partneru Srbiji u oblasti vojne medicine. Podsetivši na značaj koji je učešće predstavnika Vojske Srbije u okviru norveškog kontigenta u mirovnoj misiji UN MINURCAT u Čadu i Centralnoafričkoj Republici imalo za srpski vojni sanitet, istakao je važnost nastavka institucionalizovanog dijaloga kroz rad mešovitog upravnog odbora i radne grupe u oblasti vojnog zdravstva.
Vojska Srbije učestvovala je u UN mirovnoj misiji u Čadu i Centralnoafričkoj Republici sa 41 predstavnikom u tri rotacije u periodu od juna 2009. do decembra 2010. godine. U prve dve rotacije timovi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bili su u sastavu norveškog kontigenta, dok je treća rotacija bila angažovana samostalno, u okviru poljske bolnice Ujedinjenih nacija I+ nivoa. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas