503.jpg

Održan simpozijum o glomerulopatijama

16. 12. 2013

Simpozijum o značaju autoantitela u dijagnostici, lečenju i prognozi glomerulskih bolesti u organizaciji Klinike za nefrologiju Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
U fokusu svih predavanja koje su održali lekari Kliničkog centra Novi Sad, Kliničkog centra Srbije i VMA, bilo je rasvetljavanje složenih patogenetskih mehanizama u nastanku bolesti glomerula, primarno ili sekundarno u sklopu drugih autoimunih bolesti koje se ispoljavaju vaskulitisom i glomerulonefritisom. Glomerulopatije su značajan deo bolesti bubrega jer imaju hroničan, često nepredvidiv tok, a neretko dovode i do potpunog narušavanja i potrebe za zamenom bubrežne funkcije.
Tokom izlaganja bilo je reči o najnovijim patogenetskim mehanizmima i autoantitelima u ranije vrlo čestom oboljenju - akutnom poststreptokoknom glomerulonefritisu. Istaknut je značaj anti-GBM, kao i ANCA posredovanih glomerulonefritisa, sa osvrtom na dosadašnja klinička iskustva i preporuke za dalje usavršavanje lečenja. U oblasti lupus nefritisa predstavljena je novina da je aktivnost bolesti moguće pratiti određivanjem enzima NGAL u urinu što predstavlja značajan napredak, dok je veliko interesovanje izazvao i revijski prikaz o morfološkim promenama na glomerulima u toku različitih oblika glomerulonefritisa.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas