Klinička_patologija_1.JPG

Održan simpozijum o kliničkoj patologiji

09. 10. 2015

U amfiteatru Vojnomedicinske akademije održan je simpozijum na temu „Klinička patologija u kontinuiranoj medicinskoj edukaciji”. Organizatori tog skupa bili su Akademija medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva i Vojnomedicinska akademija.
Simpozijumu su prisustvovali predsednik Srpskog lekarskog društva akademik Radoje Čolović, predsednik Akademije medicinskih nauka SLD prof. dr Pavle Milenković, dekan Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu pukovnik prof. dr Nebojša Jović, članovi Akademije medicinskih nauka i pripadnici VMA.
Stručni skup otvorio je zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Zoran Šegrt. On je naglasio da je kontinuirana medicinska edukacija važan faktor u kondicioniranju znanja i veština u svim profesijama, naročito u onim koje su direktno ili indirektno uključene u spasavanje ili poboljšavanje kvaliteta života svih koji se svakodnevno javljaju u VMA za pomoć.
- Siguran sam da će ovaj simpozijum kroz prezentaciju novina u oblasti kliničke patologije skrenuti pažnju na ovu značajnu medicinsku oblast, neophodnu svakom lekaru praktičaru i dodatno osvetliti pojedine aspekte dijagnostike i lečenja, koji mogu presudno uticati kako na kvalitet tako i na ishod lečenja. Prepoznavanje značaja ove oblasti i ulaganje u nju predstavlja neminovnost i potreba su savremene medicinske prakse - istakao je pukovnik prof. dr Šegrt.
Zastupnik načelnika VMA je na kraju rekao kako je VMA jedno od idealnih mesta na kome kontinuirana medicinska edukacija ima svoje duboke, višedecenijske korene, te da je ona „mesto gde se kontinuirana edukacija stvara i sprovodi”.
Skup je potom pozdravio predsednik Akademije medicinskih nauka SLD prof. dr Pavle Milenković. On je rekao da Akademija posebnu pažnju posvećuje kontinuiranoj medicinskoj edukaciji i da je klinička patologija prisutna na svim sastancima AMN SLD, ali da do sada nikada nije bila na ovakav način organizovana.
Profesor Milenković je na kraju svog obraćanja dodelio dve zahvalnice - jednu pukovniku prof. dr Nebojši Joviću, dekanu Medicinskog fakulteta VMA, kome je ujedno uručio i povelju o izboru u zvanje redovnog člana AMN SLD, a drugu operativnom organizatoru tog skupa prof. dr Jovanu Dimitrijeviću, redovnom članu Akademije medicinskih nauka SLD.
Profesor dr Dimitrijević održao je potom uvodno predavanje o kliničkoj patologiji u kontinuiranoj medicinskoj edukaciji, a 20 primeraka svoje knjige „Klinička patologija” poklonio je kadetima Medicinskog fakulteta VMA.
On je istakao da je oblast kliničke patologije nastala saradnjom kliničara i patologa, a o tome kolika je važnost patologije u dijagnostikovanju bolesti i kliničkom radu govorili su lekari Vojnomedicinske akademije, Kliničkog centra Srbije i Kliničkog centra Vojvodine - pukovnici prof. dr Nebojša Jović, prof. dr Dragan Mikić, prof. dr Đoko Maksić, potpukovnik prof. dr Boban Đorđević, prof. dr Zvonko Magić, prof. dr Sonja Radaković, prof. dr Snežana Cerović, prof. dr Dragan Dankuc i prof. dr Marjan Micev.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas