Fiziolozi.jpg

Održan Treći kongres fiziologa Srbije

31. 10. 2014

Treći kongres fiziologa Srbije sa međunarodnim učešćem u organizaciji Društva fiziologa Srbije, Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
Kongres je otvorio načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković i u uvodnoj reči naglasio da napretka u medicini nema bez razvoja i primene nauke i da VMA tradiciju dugu 170 godina velikim delom duguje upravo bavljenjem naukom koja se primenjuje u službi lečenja. Dodao je i da su naučni skupovi međunarodnog karaktera poput ovog na VMA uvek dobrodošli jer predstavljaju priliku da učesnici zahvaljujući izboru savremenih tema i predavača širom sveta čuju i nauče nešto novo.
Naučni skup posvećen molekularnim, ćelijskim i integrativnim aspektima fizioloških nauka okupio je predavače iz 27 zemalja, a zastupljene teme bile su posvećene napretku u kardiovaskularnom istraživanju, kardiološkoj fiziologiji i farmakologiji, imunologiji i eksperimentalnoj onkologiji, razvoju nastave fiziologije, kao i endokrinologiji, neuroendokrinologiji i neurobiologiji.
Pored stručnog dela dvodnevnog okupljanja eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva, dodeljene su i nagrade Društva fiziologa Srbije. Profesoru dr Grantu Pirsu (Grant Pierce), gostujućem profesoru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dodeljeno je priznanje za životno delo u oblasti fizioloških nauka, a za doprinos u razvoju Društva fiziologa Srbije priznanje je dobio brigadni general u penziji doc. dr Veljko Todorović.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas