Jesen 2015.jpg

Održana pokazna vežba „Jesen 2015”

19. 11. 2015

Pokazna vežba "Jesen 2015", čija tema je bila angažovanje mobilnog medicinskog tima u uslovima prirodne katastrofe - zemljotresa u Srbiji, održana je danas na Vojnomedinskoj akademiji i u kasarni "Banjica".
Na vežbi su učestvovale starešine Trening centra sanitetske službe, slušaoci osme klase rezervnih oficira sanitetske službe na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kadeti Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu u ulozi markiranata, nastavnici organizacionih delova koji izvode nastavu na pokaznoj vežbi, starešine uprave VMA i načelnici organizacionih jedinica te ustanove. Vežbu su pratili i predstavnici Ministarstva narodne odbrane Demokratske Narodne Republike Alžir.
Komandant vežbe potpukovnik dr Dragan Đorđević istakao je da je cilj vežbe da slušaoci osme klase ŠRO sanitetske službe primene svoja teorijska znanja i veštine koje su stekli u lečenju povređenih i obolelih, kao i da rukovodioci vežbe "Jesen 2015" vežbaju rukovođenje i komandovanje mobilnim medicinskim timom u uslovima prirodne katastrofe.
Učesnici završne vežbe su tokom proteklih sedam dana provežbavali kako se pruža zdravstvena podrška povređenim i obolelim, kako se razvijaju sanitetske etape u taktičkim jedinicama i organizuje zbrinjavanje povređenih i obolelih u uslovima vanrednih situacija kao što je zemljotres.
Praktični deo odvijao se na šest radnih tačaka: izlivanje gasa i toksičnih materija iz hemijskog postrojenja - saniranje posledica i zbrinjavanje zatrovanih i praćenje rada mobilne toksikološke ekipe, potom je prikazan rad mešovite preventivno-medicinske ekipe na području zahvaćenom zemljotresom, rad mešovite psihološko-psihijatrijske ekipe, rad hirurških mobilnih timova na zbrinjavanju povređenih, a poslednja tačka bila je sanitetska prihvatnica i evakuacija vazdušnim putem.
Sumirajući utiske zamenik načelnika VMA pukovnik prof. dr Dragan Dinčić rekao je da je vežba bila korisna za mlade lekare kojima bi to trebalo da bude polazna tačka u daljim aktivnostima.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas