Prolece 2016 1.JPG

Održana sanitetska pokazna vežba "Proleće 2016"

19. 05. 2016

Danas je na prostoru Vojnomedicinske akademije i Kasarne "Banjica" održana sanitetska pokazna vežba "Proleće 2016". Vežbu su pratili ministar odbrane Zoran Đorđević, sa članovima kolegijuma, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr sc. med Uglješa Jovičić, ambasadori SAD Kajl Skat i Kraljevine Norveške Arne Bjornstad, inostrani vojni predstavnici, zamenik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Dragan Dinčić sa saradnicima, nastavnici klinika i instituta VMA.
Vežbu, koja je počela 12. maja, izveli su slušaoci 9. klase za rezervne oficire sanitetske službe, kadeti 2. klase Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane, nastavnici klinika i instituta VMA, u saradnji sa predstavnicima budućih Balkanskih vojnomedicinskih snaga - iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije i Crne Gore. Oni su prikazali sprovođenje medicinskog zbrinjavanja i pomoći stanovništvu u vanrednim situacijama.
Goste je pozdravio zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik Jovičić. O cilju vežbe govorio je njen komandant potpukovnik dr Ivan Kovačević, a sa situacijom na terenu prisutne su upoznali slušalac razvodnik Milan Stajić, u ulozi načelnika štaba, i kadet stariji vodnik prve klase Nemanja Jaćimović, u ulozi načelnika saniteta.
Kadet stariji vodnik prve klase Miloš Bojanić, koji je bio u ulozi komandira sanitetske čete, proveo je prisutne po radnim tačkama. Upoznati su sa radom preventivno-medicinske ekipe, mešovito psihološko-psihijatrijske ekipe, prikazan im je rad na prijemno-trijažnom i evakuacionom odeljenju, u apoteci sa sterilizacijom, te rad hirurških mobilnih timova i u stacionaru lake poljske bolnice.
Potpukovnik Haris Gazić iz Bosne i Hercegovine predstavio je koncept Balkanskih vojnomedicinskih snaga a kao posebnost ove vežbe demonstriran je rad kooperativnog centra u okviru lake poljske bolnice, koji su organizovali predstavnici Makedonije, a koji je ustanovljen radi saradnje sa Balkanskim vojnomedicinskim snagama.
Ambasador SAD Kajl Skat je u izjavi za medije rekao da je vežba bila sjajan primer saradnje i profesionalizma i da je zajedničko delovanje Balkanskih medicinskih snaga veliki korak napred u saradnji u ovom regionu u vanrednim situacijama.
I amabasador Kraljevine Norveške Arne Bjornstad istakao je impresivan primer saradnje vojnih snaga u regionu, koje će pomagati stanovništvu pogođenom elementarnim nepogodama i tom prilikom rekao:
- Mi se nadamo da će ova inicijativa biti još jedan primer dobre saradnje koji će doprineti još boljem zajedničkom radu svih zemalja učesnicama u ovoj inicijativi. Zajedničkim problemima trebaju zajednička rešenja i sve što sam danas video bilo je impresivno.
Projekat Balkanskih vojnomedicinskih snaga aktuelan je nekoliko godina unazad i dobijaće na značaju u našem bližem okruženju s obzirom na česte poplave i elementarne nepogode.
- Cilj je da se napravi univerzalan obrazac gde će snage u regionu - balkanske medicinske snage - moći da na kooperativan način i univerzalno deluju na terenu bilo koje od zemalja na ovom prostoru - istakao je potpukovnik dr Ivan Kovačević i rekao da u tim snagama učestvuju specijalisti po specijalističkim granama koje su zastupljene u lakim poljskim bolnicama, tako da zbrinjavanje ima vrhunski tretman.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas