grudna hirurgija_2409133.jpg

Operacija karcinoma plućnog vrha Dartavelovim pristupom na VMA

24. 09. 2013

Na Klinici za grudnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije izvedena je operacija karcinoma plućnog vrha “Pancoast tumor“ prednjim transcervikalnim pristupom (Dartavelov pristup) kod pacijentkinje S.N. (37 godina). Pacijentkinja se uspešno oporavlja i stabilnog je opšteg stanja.
Operacija tumora lokalizovanog u levom plućnom vrhu izvedena je transcervikalnim prednjim pristupom koji uključuje prednju torakotomiju kroz treći međurebarni prostor, a koja se nastavlja parcijalnom sternotomijom na gornju trećinu grudne kosti. Na taj način moguće je pristupiti vitalnim vaskularnim i neurogenim strukturama u grudnom košu koje su vrlo često zahvaćene tumorima ove lokalizacije što je jedan od glavnih razloga zbog čega se ovi tumori vrlo često proglašavaju hirurški nerešivim. Prognoza i preživljavanje kod pacijenata obolelih od karcinoma pluća koji zahvataju plućni vrh značajno je unapređena u poslednjih petnaest godina od kada je francuski prof. dr Filip Dartavel (Phillipe Dartavelle) modifikovao hirurški pristup.
Pacijentkinja je nakon lečenja, koje je započeto hemioterapijom i zračnom terapijom čime je značajno smanjena početna tumorska masa, bila podvrgnuta operativnom lečenju kojim je tumor u potpunosti uklonjen. Ovo je prvi put da je na VMA urađena operacija ovim pristupom.
Hiruški tim činili su major dr Nebojša Marić (grudni hirurg), potpukovnik dr Aleksandar Ristanović (grudni hirurg), potpukovnik doc. dr Aleksandar Tomić (vaskularni hirurg), kapetan dr Vanja Kostovski (lekar na specijalizaciji grudne hirurgije) i dr Vojislava Nešković (anesteziolog).
Uvođenje ovog pristupa svrstava Kliniku za grudnu hirurgiju VMA u mali broj svetskih klinika gde je moguće izvesti operaciju ovog tipa.
Beograd, 24. septembar 2013. godine
 

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas