505.jpg

Operacionalizacija Statuta Univerziteta odbrane

02. 12. 2011

U okviru redovnih aktivnosti rektorskog kolegijuma Univerziteta odbrane, definisanih prethodno usvojenim dinamičkim planom, rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Miodrag Jevtić je sa svim prorektorima, po pozivu, aktivno učestvovao u radu 536. Sednice Nastavno-naučnog veća VMA, dana 24.11.2011. godine.

Nakon protokolarnog upoznavanja sa ciljem prisustvovanja Sednici, rektor Univerziteta odbrane je u svom izlaganju taksativno upoznao sve prisutne članove Nastavno-naučnog veća VMA o dosadašnjim aktivnostima oko konstituisanja Univerziteta odbrane, donošenjem Statuta i njegovim usvajanjem od strane Vlade Republike Srbije, kao i o obavezama Medicinskog fakulteta VMA u narednom periodu. „U svoje lično i u ime svojih saradnika izražavam veliko zadovoljstvo zbog prisustva i mogućnosti da najodgovornije starešine i akademske predstavnike VMA upoznam sa svim aktivnostima koje su realizovane u prethodnom periodu, a koje su rezultirale osnivanjem osmog državnog univerziteta u zemlji, samim tim i transformacijom Visoke škole u Medicinski fakultet VMA. Činjenica da su nastavnici ovog fakulteta, usvajanjem Statuta postali univerzitetski nastavnici dovoljno sama po sebi znači imajući u vidu vremena iza nas. U realizaciji ove aktivnosti su neposredno učešće imali najodgovorniji predstavnici VMA, što je podrazumevalo donošenje dinamičkog plana narednih aktivnosti, koje podrazumevaju usaglašavanje najvažnijih normativnih akata Medicinskog fakulteta VMA sa Statutom Univerziteta odbrane. Važno je prihvatiti činjenicu da su Univerzitet odbrane i rektorat realnost a ne virtuelna kategorija, i da Univerzitet odbrane ne predstavlja posebnu visokoškolsku jedinicu. Ova novoformirana institucija sistema odbrane ima odgovoran zadatak da integriše sve visokoobrazovne i istraživačke resurse u sistemu odbrane i istovremeno obavi harmonizaciju sa akademskom zajednicom Republike Srbije. Rektorat Univerziteta odbrane je mesto univerzitetskih profesora i kadeta-studenata, gde se očekuju inicijative, mobilnost, ideje, ali istovremeno pruža podrška svima u sistemu odbrane koji u sebi prepoznaju afinitet i kapacitet za unapređenje obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti u sistemu odbrane. Naša obaveza je da budemo pouzdan oslonac i podrška u svim takvim situacijama“, izjavio je u svojoj diskusiji redovni profesor Medicinskog fakulteta VMA general-major Miodrag Jevtić.

Odgovoran pristup Uprave VMA i NNV u sadašnjem sastavu su garancija za realizaciju navedenih aktivnosti, kako je to usaglašeno nakon donošenja Statuta.
Posebna aktivnost se očekuje u smislu konstituisanja Nastavno-naučnog veća Medicinskog fakulteta VMA, formiranja Saveta Medicinskog fakulteta VMA i usaglašavanje Statuta ove visokoškolske jedinice sa Statutom Univerziteta odbrane.
U toku Sednice jednoglasno su izabrani svi predloženi predstavnici Vojnomedicinske akademije i Medicinskog fakulteta VMA u organima rukovođenja, poslovođenja i stručnim većima Univerziteta.
Imajući u vidu privođenje ovih zadataka završnoj aktivnosti predstoji nam konstituisanje Saveta Univerziteta, Senata Univerziteta, Stručnih veća Univerziteta, Komisije za obezbeđenje kvaliteta Univerziteta, kao i formiranje Radne grupe Univerziteta za izradu Nacrta pravilnika definisanih u našem Statutu.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas