izlozba bizerta.jpg

Otvorena izložba „Srbija pamti savezničku Bizertu“ na VMA

09. 01. 2015

U amfiteatru Vojnomedicinske akademije danas je otvorena izložba "Srbija pamti savezničku Bizertu" autora potpukovnika u penziji Luke Nikolića, u okviru obeležavanja 99. godišnjice iskrcavanja prvog vojnog transporta srpske vojske u Bizertu.
Luka Nikolić, potomak Đunisija Nikolića, ratnika 4. puka srpske vojske, sahranjenog na vojničkom groblju u Tunisu 1916. godine, priredio je postavku koja obuhvata 87 fotografija u okviru 12 istorijskih celina u nameri da podseti na značajnu ulogu naroda severne Afrike u oporavku srpske vojske u Prvom svetskom ratu.
Prema rečima zastupnika načelnika VMA pukovnika prof. dr Zorana Šegrta o strahotama i stradanjima u Velikom ratu, koje su vojne sanitetlije prošle zajedno sa narodom, svedoči i podatak da nijedan sanitetski poručnik nije preživeo taj oružani sukob. Kako je istakao, 41.000 ranjenika iz redova srpske vojske našla je utočište u Bizerti od kojih je 36.000 izlečeno ili zalečeno.
O okviru današnjeg skupa prikazan je i dokumentarni film Tatjane Fero "Bizerta - povratak u legendu", koji svedoči o nesebičnoj pomoći naroda Tunisa, Alžira i Maroka koji su posle albanske golgote i dolaska srpske vojske na Krf, značajno doprineli bržem oporavku iznemoglih srpskih boraca u okviru 36 bolnica i bolničkih sabirnih centara.
O boravku srpskih vojnika, kako je rečeno, svedoče i uređeni i očuvani srpski memorijalni kompleksi i spomenici u severnoj Africi, koji se nalaze na 24 groblja u Tunisu, Alžiru i Maroku.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas