503.jpg

Peta transplantacija od početka godine

29. 07. 2022

U toku jučerašnjeg dana, 28. juna tekuće godine, uspešno je realizovana transplantacija bubrega sa živog srodnika, poznatija kao living transplantacija od strane stručnog tima Vojnomedicinske akademije.
Nakon završene pete transplantacije od početka godine, a druge u toku ovog meseca, donor i recipijent, u ovom slučaju majka V.S. (1975.) i sin V.N. (1997.) iz Beograda su u stabilnom stanju i sa normalizovanim biohemijskim rezultatima.
Hirurški tim VMA i ovoga puta predvodio je pukovnik prof. dr Aleksandar Tomić sa kolegama i saradnicima pk prim. dr Ivanom Lekovićem sa Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, prof. dr sc. med. Predragom Aleksićem i pp dr Mirkom Jovanovićem sa Klinike za urologiju kao i pp dr Duškom Maksimovićem i dr Miodragom Stevovićem sa Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju.
Celokupan program kao i čitav tim za transplantaciju u Vojnomedicinskoj akademiji je jedinstven i nadaleko poznat. Tako je u okviru institucionalne saradnje, po pozivu, pre desetak dana tim za transplantaciju VMA, zajedno sa kolegama iz Kliničkog centra Srbije, izvršio transplantaciju bubrega u Kliničkom centru Srbije. Time se još jednom stavio akcenat na važnost i neophodnost kontinuiteta obavljanja samog zahvata i praćenja transplantiranih pacijenata, a u svrhu dugotrajnijeg i kvalitetnijeg preživljavanja bolesnika i transplantiranih organa. U sastavu našeg tima koji je obavio transplantaciju u KCS bili su prof. dr sc. med. Predrag Aleksić, pp dr Mirko Jovanović, prim. dr sci med. Predrag Marić, lekari na specijalizaciji dr Marko Maksić i dr Aleksandar Lazić kao i instrumentarka Vesna Kapetanić.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas