04082022.jpg

Počeli specijalistički sistematski pregledi za vojne penzionere

04. 08. 2022

 

Po nalogu potpredsednika Vlade i ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu i vojnim bolnicama u Novom Sadu i Nišu počela je jednonedeljna akcija sistematskih specijalističkih pregleda za vojne penzionere. Reč je o kardiološkim pregledima kojima će nekadašnji pripadnici sistema odbrane moći da se podvrgnu bez čekanja u redovnoj proceduri, dok je na VMA moguće obaviti i oftalmološke.
Vojni penzioneri, koji su već danas obavili preglede, izrazili su svoje zadovoljstvo zbog ove akcije, koju je Uprava za vojno zdravstvo organizovala u saradnji sa udruženjima vojnih penzionera preko kojih se vrši prijavljivanje.
– Veoma sam zadovoljan, brzo su me obavestili da mogu da dođem i da uradim sistematski. Pritisak mi je dobar, EKG odličan, oči su malo oslabile, ali, dobro, godina proizvodnje – kroz osmeh kaže penzioner Radomir Popović.
Načelnik Odeljenja za lečenje Sektora za lečenje VMA pukovnik dr Nemanja Borovčanin navodi da je u planu da se obavi po 30 pregleda dnevno u vojnim bolnicama Novi Sad i Niš, kao i 40 kardioloških i oftalmoloških u Vojnomedicinskoj akademiji.
- Za sada je odziv dobar i verujem da ovi pregledi znače našim vojnim penzionerima. Recimo već smo kod jednog od njih našli povišen očni pritisak, za koji do sad nije ni znao da ga ima – kaže Borovčanin.
Kardiolog iz Klinike za urgentnu i internu medicinu VMA dr Milena Pandrc ističe značaj ovih pregleda prevashodno za prevenciju, kao i zbog mogućnosti da pacijenti ukoliko se ustanovi da imaju neka oboljenja odmah dobiju adekvatnu terapiju.
Podsećamo vojne penzionere da se za akciju specijalističkih kardioloških pregleda u vojnim bolnicama u Nišu i Novom Sadu, odnosno kardioloških i oftalmoloških pregleda u VMA, mogu prijaviti svakog radnog dana od 9 do 12 časova na broj telefona Udruženja vojnih penzionera Srbije 011/3228 - 076 ili Upravi za vojno zdravstvo na broj telefona 011/3608 - 466.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas