1438.jpg

Počeo 17. kongres Balkanskog komiteta vojne medicine

30. 05. 2012

 Ministar odbrane Dragan Šutanovac otvorio je danas u hotelu „Kontinental“ 17. kongres Balkanskog komiteta vojne medicine (BKVM) na kome će biti predstavljeno oko 250 radova o dostignućima u različitim oblastima savremene medicine.


Poželevši dobrodošlicu prisutnima, ministar Šutanovac naglasio je značaj inicijative BKVM za budućnost regiona.

- On okuplja najveće stručnjake različitih specijalnosti vojne medicine, koji tom prilikom razmenjuju znanja i iskustva i uče jedni od drugih, i upravo u tome leži najveći značaj i Balkanskog komiteta i ovog Kongresa, rekao je ministar odbrane i dodao da je značaj procesa saradnje u regionu na putu ka evropskim integracijama nesumnjiv i da je cilj, članstvo u EU i stvaranje modernih evropskih država, zajednički.

On je dodao da je vojna medicina oblast po kojoj je naš region postao poznat jer je nesrećno iskustvo devedesetih napravilo svetske stručnjake od vojnih lekara, sestara i medicinskih tehničara, koji su svoje znanje i sposobnosti pokazali i pokazuju u mirovnim misijama širom sveta.

- To je naša prednost, naš specifikum, i nastavkom učenja, unapređenja i zajedničke prakse, čini mi se da se zaista možemo nametnuti u svetu kao region i država iz čije će ekspertize učiti medicinske službe najvećih vojski na svetu, naglasio je ministar. 

Ministar odbrane je podsetio da je u okviru reforme sistema odbrane izvršena i reorganizacija vojnog zdravstva, što je doprinelo optimalnom korišćenju raspoloživih kapaciteta, znanja i stručnjaka vojne medicine. 

- Naši vojni lekari su priznati stručnjaci u zemlji i svetu, oni uživaju poverenje građana i struke – rekao je ministar Šutanovac ističući da oni svoj puni doprinos daju i učešćem u mirovnim misijama širom sveta. On je posebno podvukao učešće studenata vojne medicine, koji će na ovakvom skupu proširiti znanja i poznanstva.

Predsednik BKVM pukovnik Đoko Maksić istakao je da promocija Komiteta poslednjih godina doprinosi njegovom značaju, razvoju boljih odnosa na polju vojne medicine, kao i jačanju tradicionalno prijateljskih odnosa među zemljama regiona. 

Predsedavajući Kongresom, načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik Zoran Popović predstavio je BKVM kao političku stvarnost i neodvojiv deo procesa evropskih integracija. On takođe smatra da je reputacija BKVM rezultat njegove duge tradicije, ali i ratnih iskustava sa ovih prostora koja su, prema njegovim rečima, veoma značajna za srpske medicinske timove - učesnike u mirovnim misijama EU i UN.

On je istakao, da se istovremeno održava i sastanak šefova vojnomedicinskih službi u regionu i načelnika vojnomedicinskih akademija, gde će tema biti formiranje „balkan medical tasks forces“, o razmeni i edukaciji kapaciteta u regionu, kao i razmeni medicinskih informacija u vezi sa telemedicinom. 

Govoreći o značaju današnjeg skupa, načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković naglasio je da je prepoznata potreba za postojanjem „združenih snaga“ koje će dejstvovati u slučaju katastrofa, nesreća i elementarnih nepogoda.

Prisutne su pozdravili i presedavajući Komiteta načelnika vojnomedicinskih službi NATO i partnerskih zemalja general Rob van der Mer iz Holandije, pukovnik Evgenij Ilijev Belokonski iz Bugarske, admiral Mantidis Apostolos iz Grčke, zatim brigadni general Mihai Marius Muresan iz Rumunije i general-major Sadetin Četiner iz Turske.

Na Kongresu BKVM, koji se prvi put održava u našoj zemlji i traje tri dana, biće održana predavanja o vaskularnim bolestima u internoj medicini, hirurgiji i neurologiji, ratnoj traumi, medicinskim aspektima izloženosti ekstremnim faktorima spoljne sredine, kao i savremenim naučnim i tehnološkim aspektima nuklearno-biološko-hemijske zaštite i lečenju povređenih i obolelih. 

Prisustvuje 200 učesnika iz pet zemalja. Sinoć je za njih priređen svečani prijem na kome je domaćin bio načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik Zoran Popović.

Balkanski komitet vojne medicine su 1995. godine osnovale Bugarska, Grčka, Rumunija i Turska. Članstvo je kasnije prošireno na Albaniju i našu državu. Srbija je od zemlje kandidata i pridruženog člana Balkanskog komiteta vojne medicine postala punopravni član te regionalne inicijative.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas