243.jpg

Pokazna vežba «Zima 2009»

22. 11. 2009

Beograd, 22.novembar - Slušaoci 96.klase Škole rezervnih oficira (ŠRO) sanitetske službe (SnSl) i 94.klase ŠRO veterinarske službe (VtSL) realizovali su u Beogradu pokaznu vežbu pod nazivom «Zima 2009». Cilj vežbe bio je da slušaoci provere već stečena znanja, veštine i iskustva u rukovođenju i komandovanju sanitetskim i veterinarskim jedinicama u mirovnim operacijama UN, organizaciji rada u sanitetskim etapama, pružanju medicinske pomoći povređenima i obolelima, sagledavanju specifičnosti u organizaciji zdravstvene podrške u mirovnoj operaciji UN.
U okviru vežbe prikazani su: organizacija i rad komande, informatičko-telematička podrška u uspostavljanju multimedijalne video konferencijske komunikacije između između dve sanitetske etape, postupak zbrinjavanja povređenih i obolelih u lakoj poljskoj bolnici drugog nivoa i organizacija evakuacije povređenih i obolelih vazdušnim putem.
Vežbi su prisustvovali najodgovorniji predstavnici VMA na čelu sa načelnikom, general-majorom prof.dr Miodragom Jevtićem, svi načelnici organizacijskih celina VMA i šefovi katedri, predstavnici Uprave za zdravstvo i Uprave za školstvo MO, Vojne akademije, kao i profesori Univerziteta u Beogradu.
Načelnik VMA, general-major prof.dr Miodrag Jevtić, pozitivno je ocenio organizaciju i realizaciju ove pokazne vežbe. - Izuzetno sam zadovoljan stepenom obučenosti i znanja koje ste danas prikazali. Iskrena želja svih koji su Vas proteklih meseci učili metodama i veštinama zbrinjavanja povređenih i obolelih u ratnim okolnostima je da ova znanja nikad ne upotrebite. Ali treba da znate. Jer znanje je sigurno jedan od najtvrđih bedema odbrane!- istakao je general Jevtić obraćajući se slušaocima 96.klase ŠRO SnSl i 94.klase ŠRO VtSL.         

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas