38.jpg

Poseta alžirske delegacije Vojnomedicinskoj akademiji

22. 06. 2011

Nakon zvanične posete tročlane delegacije MO Republike Srbije  predvođene  načelnikom Sektora VMA za školovanje i NIR puk prof. dr Predragom Romićem Direkciji za vojno zdravstvo DNR Alžira u maju ove godine,  usledila je uzvratna poseta alžirske delagacije Vojnomedicinskoj akademiji.
U sastavu alžirske delagacije su, pored puk. dr Ali Zitounija, načelnika Centralne vojnomedicinske škole Vojske Alžira , bili i puk. Benhelil Mohamed Mostefa i major Seles Redouane.
Uz srdačnu dobrodošlicu, tročlanu delegaciju je primio načelnik VMA puk. prof. dr Marijan Novaković sa svojim saradnicima, puk. doc. dr Draganom Dinčićem i puk. prof. dr Predragom Romićem.
Imajući u vidu interesovanja i namere koje je alžirska strana već iskazala u toku prethodne posete naše delagacije Alžiru, vođeni su sadržajni i uspešni razgovori o uspostavljanju vojnomedicinske saradnje posebno u oblasti školstva i naučno-istraživačkog rada.  Vazduhoplovna medicina, vojna epidemiologija i higijena, ABHO zaštita, toksikologija, sanitetsko snabdevanje i menadžment u Vojnom zdravstvu. su takođe bile oblasti za koje su gosti izrazili veliko interesovanje. Pored želje da se njihovi mladi vojnomedicinski kadrovi školuju u našoj zemlji, iskazana je i potreba za razmenom znanja i iskustava, kao i eksperata, ali i zajedničkim radom na naučnoistraživačkim projektima.
Nakon obilaska relevantnih organizacijskih jedinica VMA radi sticanja uvida i sagledavanja postojećih kapaciteta i mogućnosti koje VMA  može u tom smislu da pruži, na završnim razgovorima su dogovoreni i postavljeni temelji buduće saradnje Sanitetskih službi dveju zemalja. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas