ABHO062018.jpg

Poseta predstavnika ruske vojske

29. 06. 2018

Delegacija Oružanih snaga Ruske Federacije, na čelu sa zamenikom načelnika Uprave za ABHO Ruske Federacije, general-majorom Kikotom Sergejem Grigorijevičem (Кикоть Сергей Григорьевич), a koja je u poseti Komandi za obuku Generalštaba Vojske Srbije, posetila je Vojnomedicinsku akademiju i obišla Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA.
Načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić poželeo je dobrodošlicu ruskim gostima i ukratko ih upoznao sa organizacijom vojnog zdravstva. Istakao je dobru saradnju dva vojna saniteta i rekao da postoje brojne oblasti u kojima je moguće tu saradnju unaprediti, kao što je naučnoistraživački rad i naučne publikacije. Posebno je naglasio mogućnost objavljivanja naučnih radova u Vojnosanitetskom pregledu, uglednom naučnom časopisu Ministarstva odbrane.
Zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević rekao je da je tradicija duga 174 godine, koju baštini VMA, puna primera dobre saradnje rusko-srpske vojne medicine, kao i da su se neki od utemeljivača srpskog saniteta usavršavali u medicinskim školama u Moskvi i Sankt Peterburgu. Istakao je važnost dalje razmene znanja i iskustava po uspostavljenom modelu koji treba razvijati i u budućnosti.
Zamenica načelnika Nacionalnog centra za kontrolu VMA prof. dr Jasmina Jović-Stošić predstavila je rad Centra, posebno one aspekte koji se odnose na oblast ABHO.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas