01122016_2,.JPG

Potpisivanje Ugovora o donaciji na VMA

01. 12. 2016

Na Vojnomedicinskoj akademiji, u prisustvu državnog sekretara Nenada Nerića i ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skata, danas je potpisan Ugovor o donaciji u okviru projekta prevencije i kontrole HIV/AIDS.
Reč je o sredstvima iz kojih je planirana nabavka visoko kvalitetnog PCR aparata i dijagnostičkih testova za Institut za medicinska istraživanja VMA, testova za novo istraživanje polno prenosivih infekcija u vojnoj populaciji, kao i štampanje drugog izdanja publikacije „Polno prenosive infekcije i vojna populacija“, ali i lična zaštitna oprema za pripadnike saniteta koji učestvuju u mirovnim operacijama.
Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat istakao je da mu je velika čast da na Dan borbe protiv AIDS-a, najavi donaciju opreme i materijala u vrednosti više od 79 hiljada američkih dolara.
– HIV I AIDS su pretnje svima, a pogotovo pripadnicima vojske koji se šalju u područja povećanog rizika od obolevanja, jer taj virus ne zna za boju kože ili uniforme, i niko nije imun na posledice te bolesti, rekao je ambasador Skat i dodao da je planom američkog predsednika, za borbu protiv tih bolesti, na globalnom nivou donirano 52 milijarde dolara pomoći u 65 zemalja, zahvaljujući čemu je, između ostalog, više od 700 hiljada dece rođeno bez HIV-a.
 Skat je izrazio  nadu da se zajedničkim delovanjem može promeniti svet i da je Srbija jedna od 80 zemalja s kojima Vojska SAD sarađuje u nameri da zaustavi širenje HIV-a i AIDS- a.
Profesorka Vesna Šuljagić iz Odseka za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA, saradnju sa SAD, koja traje duže od decenije, ocenila je veoma uspešnom i istakla da ona značajno pomaže u boljem dijagnostikovanju ne samo HIV-a  već i drugih polnim putem i preko krvi prenosivih infekcija.
- Radićemo na još ranijem otkrivanju infekcija, ali i na prevenciji, ne samo kod vojnika već i kod zdravstvenih radnika koji su poslednjih godina u većoj meri angažovani u mirovnim operacijama u Africi, gde su te bolesti endemski prisutne, istakla je profesorka Šuljagić.
Do sada su, počev od 2005. godine kada se tadašnja Vojska SCG prvi put prijavila na Konkurs Sektora za prevenciju HIV/AIDS Ministarstva odbrane SAD, projektom ″Prevencija i kontrola HIV/AIDS-a u Vojsci SCG″, realizovane aktivnosti i nabavljena materijalna dobra u vrednosti od 993.832 dolara.
Najveći deo sredstava utrošen je za nabavku savremene laboratorijske opreme i široke palete dijagnostičkih testova za HIV i druge polnim putem prenosive infekcije za Institut za mikrobiologiju VMA, Institut za medicinska istraživanja VMA, Institut za transfuziologiju VMA, Institut za epidemiologiju VMA, kao i Vojnu bolnicu Niš.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas