265.jpg

Potvrđen visok međunarodni ugled toksikologa VMA

30. 09. 2009

Beograd, 30.septembar - Načelnik Klinike za urgentnu i kliničku toksikologiju Centra za kontrolu trovanja VMA, prof.dr Slavica Vučinić, izabrana je za člana Naučnog savetodavnog odbora Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons), čime su naša zemlja i stručnjaci VMA još jednom potvrdili veliki međunarodni stručni autoritet i ugled.
Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW), sa sedištem u Hagu, Kraljevina Holandija, osnovana je 1997.godine, u cilju implementacije Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog naoružanja. Do sada je Konvenciji pristupilo 188 država, a Republika Srbija 20.aprila 2000. godine. Potpisivanjem Konvencije, zemlje potpisnice postaju članice OPCW, a konferencija država članica održava se jednom godišnje.
Ministarstvo odbrane Republike Srbije daje punu podršku ostvarivanju ciljeva OPCW, sprečavanju širenja hemijskog oružja i međunarodnoj saradnji na tom planu. U okviru te saradnje, poslednjih godina se obavlja edukacija inspektora OPCW u Centru za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu i Centru za kontrolu trovanja VMA.
Naučni savetodavni odbor OPCW sastoji se od 25 članova koje imenuje generalni direktor na predlog država članica, a na osnovu kvalifikacija, iskustva i stručnosti u specifičnim naučnim oblastima relevantnim za implementaciju Konvencije. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas