455.jpg

Povratiti život multimodalnom aferezom

31. 07. 2008

 Beograd, 31. jul - Originalni naučni rad profesora Bele Balinta i saradnika o primeni nove, kombinovane i najsloženije do sada poznate i opisane aferezne procedure koja je od strane naših stručnjaka označena kao multimodalna ili multimanevarska terapijska afereza, objavljen je u najnovijem broju uglednog američkog stručnog časopisa Medical Oncology. Naslov rada: „Triple–way therapeutic approach for paraganglioma–dependent erythrocytosis: drugs plus surgery plus "multi–manner" apheresis„ nalazi se i na naslovnoj strani časopisa, jer je to prvo saopštenje na svetu o uvođenju i primeni ovog postupka u lečenju.
Izvođenjem tzv. multimodalne ili multimanevarske terapijske afereze uspešno je lečeno u već desetak bolesnika hospitalizovanih u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu sa nekim oblicima malignih ili autoimunskih bolesti koje su im direktno i nedvosmisleno ugrožavale život.
Osnovni cilj ove kompleksne aferezne metode je istovremeno, tj. simultano menjanje funkcije ili sastava više krvnih komponenti, odnosno različitih krvnih ćelija i plazme. Menjanjem spomenutih krvnih komponenti aferezom, moguće je postići povratak bolesnika iz nekog urgentnog stanja, opasnog po život, u normalno stanje ili u situaciju koja omogućava njegov kasniji oporavak, kako na nivou krvi (tačnije krvnih ćelija i specifičnih regulacijskih plazmatskih sistema), tako i opšteg kliničkog statusa.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas