BBlokatori 122015.jpg

Predavanja o beta blokatorima na VMA

15. 12. 2015

Stručni sastanak iz oblasti primene beta blokatora u organizaciji Klinike za urgentnu internu medicinu VMA održan je na Vojnomedicinskoj akademiji.
Zamenik načelnika VMA pukovnik prof. dr Dragan Dinčić održao je uvodno predavanje o selektivnim beta blokatorima i njihovim različitim farmakološkim karakteristikama. Govorio je o aktuelnosti beta blokatora i brojnim indikacijama za njihovu upotrebu na osnovu preporuka međunarodnih zdravstvenih organizacija i velikih kliničkih studija, a analizirani su faktori rizika i negativna dejstva u terapijskoj praksi. Pored najvažnije primene ovih lekova u kardiološkim oboljenjima, a uz činjenicu da jedna trećina svih bolesnika sa srčanom slabošću boluje od bolesti disajnih puteva, bilo je reči i o indikacijama i preporukama za prepisivanje beta blokatora kod pacijenata sa prethodnom anamnezom plućnih oboljenja.
U nastavku događaja održan je niz predavanja na temu ove značajne grupe lekova i selektivnosti najčešće upotrebljavanih među njima u tretmanu kardioloških oboljenja, a na skupu su govorili načelnik Klinike za urgentnu internu medicinu VMA ppuk. prof. dr Slobodan Obradović, načelnica službe kardiologije Kliničko-bolničkog centra Zemun prof. dr Biljana Putniković i direktor Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Arsen Ristić.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas