Dislipidemija.jpg

Predavanja o dislipidemiji i kardiovaskularnom riziku

16. 12. 2016

Stručni sastanak na temu aktuelnih preporuka za lečenje aterogene dislipidemije u organizaciji Klinike za endokrinologiju Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
O hiperlipidemiji i njenom lečenju posebno kod pacijenata sa visokim faktorom rizika za nastanak kardiovaksularnih oboljenja, govorili su zamenik načelnika VMA pukovnik prof. dr Dragan Dinčić i načelnik Klinike za endokrinologiju VMA pukovnik prof. dr Zoran Hajduković. Sa kardiološke i endokrinološke tačke gledišta, a u skladu sa najnovijim svetskim preporukama, na predavanjima je bilo reči o lipoproteinskim poremećajima kao važnim činiocima nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Pored trenutnih saznanja o dislipidemiji, istaknut je NON-HDL holesterol kao važan činilac grupe koja broji više od 200 faktora rizika za nastanak ishemijske bolesti srca. Prisutni su imali priliku da čuju detalje o metaboličkom procesu i specifičnostima lečenja, ali i o ciljnim vrednostima lipidskih poremećaja u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, upotrebi medikamenata novije generacije i rezultatima kliničkih studija. Kako je rečeno, redukcija faktora rizika za nastanak bolesti često može doneti veću korist nego sam proces lečenja, a to je naročito važno u slučaju koronarne bolesti srca - jednog od vodećih uzroka smrtnosti savremenog čoveka. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas